6.10.2016Teksti Heli KarhumäkiKuva Erno Soralipas

Sinut sairauden kanssa

kaisaviitala2

Körttiliikkeen viestintäsuunnittelijassa Kaisa Viitalassa on 142 senttimetriä sisua, iloa ja uteliaisuutta. Harvinaisen sairauden vuoksi luita on murtunut lähes 20 kertaa, mutta elämisen tahto on aina nostanut ylös synkkyyden kuopasta.


Viitala on itse sairautensa kanssa sinut, mutta tuntemattomat hätkähtävät joskus hänen lyhyyttään.

– Ei haittaa, jos viaton lapsi katsoo pitkään, mutta joskus aikuiset tuijottavat suu auki ja antavat isompienkin lasten nauraa minulle. Jos olen väsynyt ja harmistunut, tunnen että haluan silloin kävellä komeroon. Suoraan kysyminen sen sijaan ei haittaa.

Viitala sai lapsena ja nuorena niin kannustavan kasvatuksen, ettei sairaudesta ja sen aiheuttamasta lyhytkasvuisuudesta muodostunut kompleksia. Ulkonäkömurheet olivat teinille tavanomaisia, kuten finnit tai ”järkyttävän korkea otsa”.

Ilman kapinointia ei Viitala kuitenkaan ole selvinnyt

– Murrosiässä mietin, miksi Jumala antoi tämän sairauden. Hänelle ei olisi mikään temppu antaa pituuteen vaikka kymmenen senttiä lisää. Ja olisi mukavaa tietää, miltä tuntuu ihmisestä, jonka ei tarvitse talvella pelätä kuollakseen liukastumista.

– Mutta omaan elämään tottuu ja onneksi Jumalalle saa kapinoida. Kun jotakin ikävää sattuu, minä ryven hetken syvällä itsesäälissä. Minun pitää saada kieriä oma aikani mudassa ja purkaa pahaa mieltä blogissani, ja sitten jaksan taas nousta ylös, että nyt mennään.

Lue koko juttu Sanasta 40/2016.Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä