2.1.2013Teksti: Lea LappalainenKuvat: Jani Laukkanen

Herätys kansalaisyhteiskunta!

aaro harju
-Aika on nykyihmisen niukin resurssi. Samaan aikaan on huutava henkisyyden nälkä, Aaro Harju sanoo.

Kansalaisyhteiskunta on käsittämättömän näkymätön ja aliarvostettu asia. Filosofian tohtori Aaro Harju kutsuu väkeä barrikadeille, jotta kansalaisyhteiskunta auttaisi Suomen alavireestä kukoistukseensa.

Voisi sitä helpommankin homman valita.

– Kansalaisyhteiskunnan esillä pitäminen on elämäntehtäväni. Valtaosa meistä on siinä mukana, vaikka asiaa ei tule tarkemmin ajatelleeksi, Sivistysliitto Kansalaisfoorumin pääsihteeri Aaro Harju myöntää.

Asia ei ole uusi. Jo 150 vuoden ajan kansalaisyhteiskunta on vaikuttanut maan rakentamiseen. Aatteen palo roihusi korkealla, kun työväenliike, urheiluliike tai nuorisoseuraliike syntyivät ja rakennettiin itsenäistä valtiota. Sotien jälkeen seurasi henkisen jälleenrakennuksen ja hyvinvointiyhteiskunnan nousun aika.

– Sodan traumoja hoidettiin toiminnalla, Harju kiteyttää.

1960- ja 70-luvuilla politikoitiin muun maailman mukana kunnes vastapainoksi tulivat elämäntapa-, itsetuntemus- ja ympäristöliikkeet. Uudet liikkeet ovat kuitenkin hyttysen ininää, jos niitä vertaa isojen kansanliikkeiden kulta-aikaan.

Kun valtiokoneisto jyräsi ihmiset

Kansalaisyhteiskunnan keskiössä ovat vapaamuotoinen kansalaistoiminta, järjestöt ja liki 75 000 yhdistystä. Mukaan luetaan miljoona suomalaista vapaan sivistystyön oppilaitoksissa opiskelevaa. Siihen kuuluu myös miljoona vapaaehtoistehtävän innoittamaa. Ja tietenkin sosiaalinen media.

– Puhumme liimasta muiden sektoreiden lomassa, Harju taustoittaa käsitettä.

Kuukaudessa syntyy kaksisataa uutta yhdistystä, mutta toisessa päässä vanhat, isot järjestöt menettävät jäseniään ja ydinjoukko harmaantuu. Uudet vapaehtoiset ovat kortilla, koska edelle kiilaa perhe ja osavastuu ikääntyvästä lähisukulaisesta.  

Eikä tule unohtaa, että kansalaisyhteiskunta on elävän yhteiskunnan perusta, jonka varassa ovat myös talous ja valtiovalta.

Uutta nousua enteilee ennen kaikkea valtion ja kuntien kaikkivoipaisuuden väheneminen.

– Kansalaisyhteiskunta on jäänyt julkisuudessa ja ihmisten mielissä valtiokoneiston alle.

Lue koko haastattelu Sana-lehdestä.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä