7.4.2016Teksti Mari VainioTeksti Mari Vainio

Hiljaisuudesta alkaa oma pyhiinvaellus

k-14-2016-04-SirkkaLiisaRaunio2
Sirkka-Liisa Raunio rohkaisee kokeilemaan hiljaisuutta rauhassa ja kuulostellen. Polkuja siihen on monia. Jokaiselle löytyy omansa.

Hiljaisuuden ystävät ry perustettiin 30 vuotta sitten edistämään hiljaisuuden viljelyä Suomessa. Yhdistyksen toiminnanjohtajalle Sirkka-Liisa Rauniolle hiljaisuudelle avautuminen on antautumista Jumalalle.

Sirkka-Liisa Raunio tutustui retriitteihin 1990-luvun alussa ollessaan pappina Espoon Olarissa.

– Silloin seurakunnassa virisi ajatus, että papeille pitäisi järjestää vuosittain oma retriitti. Se oli ensimmäinen kerta kun tutustuin hiljaisuuden liikkeeseen.

Retriitti tuli pienten lasten äidille hyvään aikaan. Se antoi mahdollisuuden hengähtää.

– Hiljaisuus avautui elämääni vähitellen, askel askeleelta. Ensin tutustuin siihen, sitten ihastuin ja lopulta aloin jo kaivata sitä.

Itseään puheliaaksi luonnehtiva toiminnanjohtaja löytää itsestään tarpeen vetäytyä ja hiljentyä.

– Pidän ihmisistä ja haluan olla heidän kanssaan tekemisissä. Tarvitsen kuitenkin myös sen toisen puolen, pysähtymisen. Näiden kahden alueen tasapaino on minulle tärkeää. Oikeastaan koko elämäni on sen balanssin hakemista.

– Retriitit ovat tavattoman hoitavia. Olen itse kokenut sen ja nähnyt siitä kummunneen levollisuuden muiden kautta.

Retriitistä moni on saanut voimavaraa enemmän tai vähemmän kaoottiseen elämänkohtaansa. Sirkka-Liisa Raunio muistuttaa, että hiljaisuus on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista. Se on kuin ilma, jota hengität.

– Olet vain hiljaisuudessa. Usein se tuntuu kuitenkin aika monimutkaiselta. On paljon asioita, joita pakenemme kiireeseen ja tekemiseen, toisten ihmisten pariin. Kipuilemme.

Yhdessä jaettu hiljaisuus luo ihmeellisen jaetun, sanattoman turvan.

– Hiljaisuuden retriitit on hieno tapa tuoda palanen luostarielämää ja rauhaa omaan elämäänsä.

Retriitti suo mahdollisuuden pysähtyä, kysyä, kuka minä olen juuri nyt, missä olen omassa elämässäni, mitä tarvitsen ja kaipaan tähän päivään.

Tämä teksti on lyhennelmä. Lue haastattelu kokonaisuudessaan Sanasta 14/2016!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä