26.5.2016Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Hilpeä graffiti-Jeesus piknikillä

Vantaankosken seurakunta tilasi graffititaiteilija Pete ”Hende” Niemiseltä alttaritaulun. Se otetaan käyttöön ensi sunnuntain juhlajumalanpalveluksessa. Viisi metriä leveän graffitin keskiössä on Jeesus, joka on seuraajineen eväsretkellä.
  – Halusin kuvata Jeesuksen mahdollisimman iloisena ja ihmisläheisenä, Hende sanoo.

k-21-2016-9-Viikon henkilö_290

Viimeinen voitelu ja kunnianosoitus kirkolle

Kaivokselan kirkko Vantaalla tuhopoltettiin. Kun kirkon purkaminen käynnistyi pari vuotta sitten, menin maalaamaan raunioille alttaritaulun kohdalle neljä metriä korkean Jeesuksen. Se oli viimeinen voitelu ja kunnianosoitus sille rakennukselle. Työ kiinnosti ihmisiä ja mediaa. Graffitit ovat uudessa nosteessa nollatoleranssivaiheen jälkeen, kun teoksia saa tehdä laillisestikin.

Oli suuri kunnia tehdä alttaritaulu

Vantaankosken kirkkoherra Hannu Pöntinen pyysi minua maalaamaan graffiti-alttaritaulun Myyrmäen monttuun, jossa vietetään sunnuntaina seurakunnan 50-vuotisjuhlajumalanpalvelus. Taulussa Jeesuksen seuralaiset ovat piknikillä. Kakun viisi kynttilää viittaavat juhlavuoteen.

Oli mahtavaa saada tehdä tämä työ. Tein sen suurella kunnioituksella ja sydämellä. Purettava ja siirrettävä alttaritaulu kiertää erilaisissa tapahtumissa, esimerkiksi Herättäjäjuhlilla ja Helsinki Pridessa. Se sijoitetaan varmaan lopulta johonkin nuorisotilaan.

Kuraa voi tulla niskaan

Maailmalla maalataan graffiteihin enkeleitä ja muita uskonnollisia kuvia. Suomessa raamatulliset aiheet eivät ole olleet yleisiä. Graffitipiireissä ei keskustella uskonnosta, ja moni varmaan kiroaa alttaritauluni, mutta luotan omaan tekemiseeni. Minulla on aika terve omakuva.

Vaikka kuraa tulee niskaan, en ota sitä henkilökohtaisesti. Tunnen yhtä lailla poliiseja ja rosvoja, maahanmuuttajia ja rasisteja. Otan aina ihmisen ihmisenä. Jokaisessa meissä on jotain sellaista, mikä ei miellytä muita.

Katson kuuluvani Jessen jengiin

Olin aikanaan Riihimäellä seurakunnan toiminnassa, vedin poikakerhoakin. Joku yritti kiusata ja kutsui minua ”Jeesus-pojaksi”, kun sain uskonnosta hyviä numeroita. Riihimäellä oli Gospel Cafe, jonka seinälle maalasin goottitytön, tummaihoisen hiphop-tytön ja fiftarihenkisen rokkaripojan. He vetivät yhtä köyttä ja olivat vertauskuvallisesti saman asian äärellä. Keskellä maalausta oli valoisa kohta kuvaamassa Pyhää Henkeä.

Uskon edelleen Jumalaan ja kuulun kirkkoon. Maailmankatsomukseni ja moraalini pohjautuu kristinuskoon. ”Antakaa lasten tulla tyköni” ja niin pois päin.

Lue koko juttu Sanasta 21/2016


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä