27.4.2017Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

"On pakko uskoa hyvään tulevaisuuteen"

juhasiltala1

Psykohistorioitsija Juha Siltala sanoo, että omalla työllään säällisesti elävä länsimainen keskiluokka kokee elämäntapansa uhatuksi ja epävakaaksi. Keskiluokan odotushorisonttiin kuului aiemmin vahva ja turvallisuutta luonut toivo siitä, että ahkera työ palkitaan melko suurella varmuudella.

– Ponnistelu ei enää välttämättä johdakaan elämänhallintaan. Tai ponnistelun pitäisi olla yli-inhimillisen kovaa – pitäisi juosta, että pysyisi paikallaan, Siltala jatkaa rauhalliseen ja selkeästi jäsenneltyyn tyyliinsä, joka ei kätke alleen ankaraa ja piikikästäkin aikalaiskritiikkiä.

Suomen ja Pohjoismaiden historian professori käsittelee Keskiluokan nousu, lasku ja pelot -kirjassaan ajassamme leijuvia uhkakuvia sekä psykologiselta että yhteiskunnalliselta kannalta.

Globalisaatio ja automatisaatio merkitsevät keskiluokalle, johon myös vähemmän koulutettu ja ahkera työväestö kuuluu, jyrkkeneviä riskejä sosiaaliseen putoamiseen. Vanhat työpaikat ovat vaarassa.

Tunnollisimmatkin ihmiset kärsivät pelosta, ettei omalla työllä voi enää varmistaa asemaansa.

– Riskitietoisuus ja turvattomuuden tunne on kasvanut. Jopa Piilaaksossa, voittajien tyyssijassa, monella on kova hätä siitä, säilyykö oma työ, riittääkö terveysvakuutus ja saadaanko lapset koulutettua hyviin töihin.

– Tällainen tunnelma, jossa seuraava päivä on väistämättä tiukempi kuin edellinen, ei tuo ihmisistä esiin heidän parhaita puoliaan.

Lue lisää Siltalan ajatuksia Sanasta 17/2017.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä