7.11.2013Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Hovinarri haastaa vallan rakenteet

k-45-2013-04-Vepe Hänninen 02.jpg
-Mitä hullummaksi yhteiskunnan meno muuttuu, sitä myönteisemmältä kirkon työ näyttää, käsikirjoittaja Veli-Pekka Hänninen sanoo.Vanhassa testamentissa synti miellettiin kansan kollektiiviseksi luopumukseksi Jumalan tahdosta. Synti oli myös köyhien sortamista, leskien ja orpojen asian unohtamista sekä rikkauksien kahmimista.

– Onko tässä ajatuksessa jokin viisaus, jonka olemme kadottaneet, kysyy korruption kitkemisessä yhteiskunnan aktiivista roolia kaipaava Veli-Pekka Hänninen.

Toistakymmentä vuotta pappina Helsingissä työskennellyt Veli-Pekka Hänninen heittäytyi vapaaksi taiteilijaksi 1990-luvun lopulla.

– Hyppy papista käsikirjoittajaksi oli minulle tyypillistä lyhytnäköisyyttä. Kirjoitustöitä oli luvassa vain vähäksi aikaa. Ylä- ja alamäkeä on tullut vastaan ja toimeentulo on ollut epävarmaa, mutta käsikirjoittamisella ja apurahoilla olen elänyt.

– Kotikadun käsikirjoittamisen aikoihin oli jopa seitsemän lihavaa vuotta. Se oli hyvää kouliintumista kirjoittamiseen, kun tekstiä piti tuottaa nopeasti ja silti säilyttää jokin taso, Hänninen kertoo.

Pääasiassa elokuvien ja tv-sarjojen käsikirjoittajana viime vuodet työskennelleen Hännisen esikoisromaani Minä, vakuutusetsivä (2011) valotti vakuutusyhtiöiden kieroa ansaintalogiikkaa.

Yksityisetsivä Reko Laulumaa jatkaa tutkimuksiaan juuri ilmestyneessä kirjassa Hämärämies (WSOY). Verojohtaja palkkaa, pimeästi, Laulumaan tutkimaan harmaata taloutta, joka rehottaa etenkin rakennusalalla.

Talousrikollisuus, kuten verokavallukset ja tekaistujen kuittien kauppa, on Suomessa pitkästi yli kymmenen miljardin bisnes.

Rakennustyömaalle soluttautuva romaanisankari Reko tasapainoilee laillisuuden rajamailla. Maan tavan ja systeemin epäkohtia paljastaessaan hän näyttää ilmentävän jesuiittamoraalia.

Hännisen romaanien tyylilaji on humoristinen, mutta yhteiskunnan pimeitä puolia tutkittuaan hän on aidosti suivaantunut siihen, että Suomea hehkutetaan korruptiosta vapaaksi maaksi.

– Harmaaseen talouteen suhtaudutaan hirveän kaksinaamaisesti. On rivoa ja jumalatonta meininkiä, ettei laillisen bisneksen suuria rakenteellisia porsaanreikiä tukita, vaan veronkierron esitetään johtuvan vain yksittäisten, tavallisten ihmisten pimeydestä.

Käsikirjoittaja on tottunut tarkastelemaan erilaisia ihmisiä ja heidän katsomuksiaan monesta vinkkelistä.

– Uskossa ei ole kysymys oikeassa olemisesta vaan jostakin paljon syvemmästä. Rakkaudesta. Meidän pitäisi yrittää ymmärtää niitäkin, joita emme haluaisi ymmärtää omista lähtökohdistamme, ja nähdä se, mikä meillä voisi olla yhteistä.


Lue koko haastattelu tämän viikon Sana-lehdestäPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä