21.3.2013Teksti: Janne VillaKuvat: Jani Laukkanen

Hulttiojuutalainen on Saarnaajan sielunveli

ruben stiller
-Minua huvittaa monikulttuurisuuden ylistäminen. En näe mitään valtavan hienoa siinä, että ihminen joutuu etsimään niin paljon omaa identiteettiään, kuin minä olen tehnyt. Tajusin vasta keski-iässä, että olen kapinoinut isäni sukupolven varovaisuutta vastaan. Olen juutalainen ja ylpeä siitä!

– Suhtaudun kunnioittavasti uskomiseen. En rehentele sillä, että olen skeptikko-agnostikko, vaan tunnen suoraan sanottuna kateutta siitä, ettei minulla ole uskomisen lahjaa, tunnustaa juutalaista identiteettiään tosissaan etsinyt toimittaja Ruben Stiller.

Lapsena Ruben Stiller kävi äidin kanssa joulukirkossa ja osallistui luterilaiseen uskonnonopetukseen. Rubenin isä oli suomenruotsalainen juutalainen. Isän sukupolvi jätti uskonnollisten tapojen harjoittamisen vähälle ja vaihtoi kieltä. Isoisän äidinkieli oli jiddiš.

– Faijan kanssa käytiin joskus synagogassa, mutta kotona uskosta ei juuri puhuttu eikä uskonnollisia tapoja noudatettu.

Suomessa juutalaiset rakentavat identiteettiään joko noudattamalla juutalaista lakia tai kulttuuriin kuuluvia tapoja. Ei ole harvinaista, että joku noudattaa uskonnollisia tapoja, vaikka olisi melkeinpä ateisti.

– Tapajuutalaisille synagoga on luonteva kokoontumispaikka, vaikkei uskonnon sääntöjä juuri noudattaisi. Tunnemme toisemme pitkälti. Tämä on tiheä yhteisö, kuin pieni kylä.

Saarnaajan ja Jobin sielunveli

Agnostikkona Stiller ei tiedä, onko Jumalaa olemassa. Varsinkin silloin kun elämässä on huonompia kausia ja kaiken merkitys on kateissa, epäilijä on kateellinen kunnon uskovaisille.

– Vaikka rukouksiin ei aina vastattaisikaan paluupostissa, rituaalit tuottaisivat mielenrauhaa.

Saarnaajan kirjan hän lukee vuosittain ja aina jouduttuaan masennuksen valtaan. Jobin kirja elähdyttää vähintään joka toinen vuosi – Jobin hurskaat neuvonantajat kun elävät edelleen keskuudessamme.

– Saarnaajassa viehättää sen surullisen ja traagisen tosiasian tunnustaminen, että haudat ruohottuvat pian. On turha luulla itsestään liian suuria. Meitä kaikkia odottaa kuolema.

– Saarnaaja ja Job ovat niin tärkeitä myös siksi, että ne herättävät minussa absurdin transsendentaalisen toivon. Lainaan Mikael Jungnerin käsitettä ”toivovainen”.

– Turhuuksien turhuus – kaikki on turhuutta! Jossain vaiheessa tätä turhuuden kokemusta ihminen ajattelee, että hänen pitää kuitenkin uskoa Jumalaan. Tuonpuoleisen toivo syntyy sittenkin, Ruben Stiller näkee.

Ehkä eniten ärsyttävät uskonnonvastustajat

Vapaa-ajattelijoiden argumentteja lukiessa Ruben Stillerille on tullut tunne, että heidän mielestään elämän tarkoitus täytyisi löytää evoluutiopsykologiasta.

– Yltiörationalistinen ihmiskäsitys, jota en pysty allekirjoittamaan, ja vapaa-ajattelu kulkevat käsi kädessä. Vapaa-ajattelijat haluaisivat monopolisoida totuuden ja määritellä sen, mikä on rationaalista ja irrationaalista. Uskontoja pitäisi korjata niin, että se tyydyttäisi heitä.

– Minua ärsyttävät suunnattomasti Richard Dawkinsin ja Sam Harrisin kaltaiset uusateistit, joiden mielestä kaikki uskonto on pahasta. En siedä ihmisten uskonnollisten tunteiden halveksimista.

– Dawkinsin asteikolla minut määriteltäisiin agnostikoksi, joka on jo kallellaan uskontoon. Uusateistien mukaan tämä on pelkuruuden pahin muoto: en uskalla ottaa sitä riemukasta askelta ateismiin. Mutta missä se heidän riemunsa muka näkyy? Hah!

Ymmärtääkseen länsimaista kulttuuria täytyy hahmottaa sen juutalais-kristilliset juuret, Stiller korostaa. Hän on varma, että uskonnolliset kysymykset tulevat eri muodoissaan entistä merkittävämmiksi. Ihmisillä on hengellisyyden kaipuu. Jostain täytyy löytyä myös etiikan ja lohdun lähteitä.

– Tiede ja poliittiset ideologiat eivät pystyy antamaan viime kädessä vastauksia merkityskatoon eikä sellaisiin eksistentiaalisiin ongelmiin, joita markkinatalouden suhdannevaihtelut aiheuttavat.

– Nyt on helppoa elää vapauden illuusiossa ja ilman uskontoa, mutta tosiasiassa meillä ei ole aavistustakaan, mitä lähitulevaisuudessa tapahtuu. Jossain vaiheessa joudutaan taas kysymään, mikä tässä elämässä oikein on tarkoitus.

Lue koko haastattelu Sana-lehdestä.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä