4.8.2016Teksti Anu HeikkinenKuva Lehtikuva

”Turvani on Jumalassa”

jukka-pekkapalo

Näyttelijä Jukka-Jukka Pekka Palolle liittyminen kirkon jäseneksi oli paluu kotiin.

– Se oli pitkän pohdinnan luonteva lopputulos ja seurasi sen tosiasian tunnustamista, että tarvitsen Jumalaa, hän kertoo.

Oivallus hautajaisissa

Liityin takaisin kirkon jäseneksi muutama vuosi sitten. Hengelliset asiat olivat askarruttaneet minua jo pitkään. Veljeni Pertin hautajaisissa pastori Jaakko Heinimäki puhui äärettömän hienosti siitä, kuinka kuolema on tilanne, jossa ihminen tavallaan palaa kotiin. Silloin tajusin, että hengellinen kotini on kirkko.

Muistotilaisuudessa tuppasin Jaskan viereen istumaan ja kyselin häneltä kaikenlaista. Jonkin ajan päästä lähetin hänelle tekstiviestin, että tässä olisi lammas, joka haluaisi palata laumaan. Jaska piti minulle yksityisen rippikoulun, joka oli hieno kokemus.

Ärsyttävä kirkko

Teini-ikäisenä kävin muutamia kertoja Helsingin seurakuntien kesäpaikassa Mustasaaressa. Sitten minulle tuli voimakas yhteiskunnallisen tiedostamisen vaihe. Jotkut asiat kirkossa ärsyttivät suunnattomasti. Minusta kirkko ei käyttänyt isoa omaisuuttaan oikein. Lisäksi se vaikutti konservatiiviselta ja siellä näytti olevan oikeistolainen meininki.

Erosin kirkosta1970-luvun alussa 16-vuotiaana, heti kun sain päättää asiasta. Pitää muistaa, että paljon on muuttunut. Se kirkko, josta erosin, on eri kirkko kuin se, johon liityin. Samoin se Jukkis, joka erosi kirkosta, on eri Jukkis kuin nykyinen – mutta kuitenkin sama.

Turvallinen lepopaikka

Minusta tuntui luontevalta palata luterilaiseen kirkkoon. Kaipuuni korkeamman voiman puoleen kiteytyi heittäytymisessä Jumalan käsivarsille. Tavallaan se oli tosiasioiden tunnustamista. Turvaan Jumalaan, Kristukseen ja Pyhään Henkeen. Sitä ei tarvitse välttämättä sanoa kaikille, eikä minulla ole tarvetta käännyttää ketään tai vakuuttaa muita oikeasta uskosta. On kuitenkin valtavan helpottava uloshengitys, kun myöntää itselleen, että minä tarvitsen turvaa ja kämmentä, jolla levätä.

Lue koko juttu Sanasta 31/2016.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä