9.7.2014Teksti Hellevi PoutaKuva Lehtikuva

”Kansa valitsee ja kansa vapahtaa”

– Olen edelleen kirkon palvelija ja olen sitä jatkossakin – mitä sitten teenkin ja mihin minua tarvitaankaan, sanoo Europarlamentista pudonnut Mitro Repo.

k-28-2014-4-Mitro repo
Mitro Repo viihtyy kesämökillään Kirkkonummen Siikajärvellä. Siellä on aina puuhaa.

Mitro Repo katselee Kaivopuiston rannalla Helsingissä kaihoisasti Suomenlinnaan päin. Katse on viipyilevä ja harras.

– Tämä näky saa minut aina surulliseksi, hän sanoo sitten mietteliäänä.

Näky on Suomenlinnan kirkko, joka kohoaa saaren keskellä ja jota mereltä päin Helsingin keskustaan tuleva ei voi olla näkemättä. Se on rakennettu 1850-luvulla ortodoksiseksi kirkoksi. Kun Suomi itsenäistyi, alettiin vaatia, että kultakupolinen ortodoksikirkko pitää muuttaa luterilaiseksi, koska aikalaisten mielestä ”se antoi ruman leiman koko saarelle ja oli häpeäksi koko maalle”. 1920-luvulla koristeellinen rakennus sitten muuttuikin harmaahkon yksinkertaiseksi.

– En ymmärrä, miksi kauniit kupolit eivät saaneet jäädä näkyviin, Mitro jatkaa.

Hetki on lyhyt ja ohimenevä, mutta jotenkin se saa uskomaan, että syvintä Mitron elämässä on ortodoksisuus. Se on niin hänessä, ettei ulkopuolinen voi sitä täysin ymmärtää. Hän sanoo aina olleensa kirkon uskollinen palvelija. Hän on ollut sitä opettajana, pappina, luennoitsijana, EU-edustajana…

– Olen edelleen kirkon palvelija ja olen sitä jatkossakin – mitä sitten teenkin ja mihin minua tarvitaankaan.

Entistä hurskaampi mies

Kun Mitro nousi edellisissä vaaleissa EU-parlamentaarikoksi, hän sai maan kolmanneksi suurimman äänisaaliin ja oli sosiaalidemokraattien äänikuningas, vaikka edustikin puoluetta ulkopuolisena ja sitoutumattomana. Toisille se oli myrkkyä, toisille mannaa.

– Politiikassa on aina niin, että joidenkin mielestä menestyy liian hyvin ja joidenkin mielestä liian huonosti. Aina ääniä saa joko harmillisen vähän tai niin paljon, että voi joutua piikiksi jonkun lihaan.

Lue koko haastattelu Sanan verkkolehdestä


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä