20.4.2017Teksti: Danielle MiettinenKuva: Jani Laukkanen

Katolilainen Emil Anton: Erehtymättömyysoppi vei umpikujaan

Nuorempana katolilainen Emil Anton taisteli kiivaasti kirkkonsa erehtymättömyysopin puolesta. Sitten tulivat uskon kriisit, jotka olivat lähellä murtaa mielen. Anton elää nyt elämää, josta Luther saattoi vain haaveilla. Hän uudistaa kirkkoaan sisältäpäin.

k-16-2017-4-Emil Anton pieni kuva

Reformaation merkkivuosi merkitsee harvalle suomalaiselle yhtä paljon kuin katolilaiselle Emil Antonille. Teologi, joka on elättää itseään muun  muassa  kirjoittajana, kääntäjänä ja oppaana, alkoi valmistautua uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlaan jo kolme vuotta sitten.

Pohdintojen hedelmänä on juuri ilmestynyt hänen kolmas kirjansa Katolisempi kuin luulit (Kirjapaja). Hän kuljettaa lukijaa veikeällä huumorilla höystettynä 1100-luvun Suomesta nykypäivään.

Opus Dein huomassa

Emil Anton kasvoi katolilaisen isän ja luterilaisen äidin perheessä. Helsingin Fredrikinkadulla, Antonin vanhan koulun naapurissa, sijaitsee Opus Dein päämaja. Koulupoikana Anton kävi Opus Dein messussa melkein joka arki-aamu puoli kahdeksalta. Koulun jälkeen hän palasi hengelliseen ohjaukseen tai ripille.

Opus Dein huomassa Antonista tuli kiihkeä katolisen opin puolustaja, joka oli aina valmis taisteluun muiden tunnustuskuntien kanssa.

Sitten tulivat uskon kriisit.

– Olen kirjoittanut niistä 50-sivuisen hengellisen omaelämäkerran, jota olen antanut ystävilleni luettavaksi.

Myyrmäen Uomarinteen koululla siviilipalvelusta suorittaessaan Emil Anton joutui kerran jättämään koulupäivän väliin, koska hänellä oli niin paha olla. Hän meni Opus Dein keskukseen ja itki.

Netistä löytyneet katoliset traditionalistit olivat vakuuttaneet hänet siitä, että kirkon erehtymättömän opetuksen mukaan kaikki ei-katolilaiset joutuvat helvettiin. Ja ei-katolilaisiksi laskettiin myös ne, jotka eivät tätä oppilauselmaa allekirjoittaneet.

Toisaalta hän halusi puolustaa kirkon erehtymättömyyttä, mutta silloin hänen olisi pitänyt tuomita kaikki muut kristityt ja suuri osa katolisestakin kirkosta ‒ oikeastaan koko maailma. Jos hän taas epäilisi kirkon erehtymättömyyttä, hän olisi kenties harhaoppinen ja Jumalan tuomio roikkuisi hänen päällään.

– Mihin tahansa suuntaan menin, olin pulassa. Joko olin tuomittu, tai minun piti tuomita kaikki muut.

Lue koko juttu Sanasta 16/2017

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä