22.10.2015Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Kohtuullisuuden ääni kohtuuttomuuden ajassa

melender1

Lukiovuosien yksinäisyys ja uhma ovat osin edelleen tallella pikkutakin alla, vaikka Tommi Melenderistä, 47, on tullut arvostettu kirjailija ja aikalaiskriitikko. Hän on kirjoittanut kaikkiaan kymmenen runoteosta, romaania ja esseekokoelmaa.

Melenderin mainion kirjallisuusblogin nimi on miestä itseään nasevasti kuvaava: Antiaikalainen.

– Jotkut viihtyvät varmaan hyvin tällaisena aikana. Ne, jotka arvostavat lähinnä aineellista menestystä, hän hymähtää.

Suomessa oli vielä 1980-luvulla vaikea kuvitella yhtä avointa ja maanista menestyksen ja rahan palvontaa kuin nyt. ”Näin supermenestyjät elävät, katso kuvat!”

– Kukaan ei ihmettele ministeriä, joka sanoo kouluvierailulla, että unelmoikaa suuria, niin voitte saavuttaa mitä vain. Kaikki on sinusta kiinni! Jos sinulla menee huonosti, et ole tehnyt tarpeeksi työtä.

Kapitalistista uushengellisyyttä

Jokainen on oman onnensa seppä -ajattelu on Melenderin mielestä aikamme voimakkain uushengellisyyden muoto.

– Poliittinen ja taloudellinen eliitti propagoi maallistunutta menestysteologiaa, josta seuraa äärimmäinen individualismi. Jokainen voi muka luoda elämästään sellaisen kuin haluaa, riippumatta yhteiskunnan vaikutuksista.

Markkinafundamentalisti näkee ihmisen olentona, joka pyrkii vain maksimoimaan voittoaan ja kulutustaan.

– Henkisesti köyhä markkinafundamentalismi kaipaa aisaparikseen jonkin uushenkisen ulottuvuuden. Se saadaan positiivisesta amerikkalaisajattelusta, jossa yksilön menestys ja vaurastuminen on tärkeää.

Lue lisää Sanasta 43/2015, mitä mieltä Tommi Melenderin maallisen mammonan ”siunauksista”.Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä