24.9.2015Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Kommunistikodissa uskonto oli pannassa

k-39-2015- honkasaloVoidakseen paljastaa yksityisten kokemusten kautta jotakin yleispätevää kirjailijan on oltava rohkea. Sellainen on Laura Honkasalokin sekä kirjoittaessaan että puhuessaan vaikeista aiheista, kuten avioero ja usko.

– Olen ollut aina arka ja ujo. Ehkä siitäkin johtuen elin lapsena paljon mielikuvitusmaailmassa: piirsin, maalasin ja kirjoitin. Saatan edelleen jännittää monta päivää etukäteen esimerkiksi kustantajan juhliin menemistä, Laura Honkasalo kertoo.

Ala-asteella kotia, uskontoa ja isänmaata ylistänyt opettaja ei tukenut tytön itsetunnon kehittymistä. Hän oli opettajan silmissä heikompaa aineista.

Opettaja sanoi suoraan, ettei hän pidä pikkutytöistä. Kirkkoon kuulumattoman Lauran synteihin kuului sekin, että hänen vanhempansa olivat kommunisteja ja eronneet.

– En täyttänyt yhtäkään opettajan odotusta. Olin hajamielinen huithapeli ja sain jatkuvasti miinuksia. Voimistelussakaan en pärjännyt. Minulle tuli tunne, että olin kaikessa huono. Kuvaamataidon opettaja kuitenkin kannusti.

Opiskeluaikoina Honkasalo halusi päästä eroon ihmisarkuudesta.

– Päätin mennä juttelemaan kiinnostaville tyypeille, vaikka vaikuttaisin heistä taukilta. Ihmisiin kannattaa yrittää tutustua. Saan nykyään helposti ystäviä.

Shokkierossa
historia toisti itseään

Laura Honkasalo on julkaissut romaaneja, nuortenkirjoja, novellikokoelman, esseekokoelman ja tietoteoksen Nuukaillen. Uutuusromaani Perillä kello kuusi (Otava) sijoittuu 1960-luvulle.

Kirjailijan pääteoksena voi pitää elämänkerrallisista aineksista ammentavaa romaania Sinun lapsesi eivät ole sinun (WSOY). Pioneeritytön lapsuudesta ja taistolaisnostalgiasta kertova teos on toistaiseksi kiinnostavin taistolaisuuden ruumiin- ja sielunavaus.

Äiti oli maisema-arkkitehti, isä ympäristöneuvos. Kirjan yksi keskeinen teema on vanhempien avioeron työstäminen. Lauran vanhemmat erosivat hänen ollessaan 5-vuotias.

– Toivoin usein, etteivät he olisi eronneet. Tykkäsin kuitenkin paljon siskopuolistani, ja ajattelin, ettei heitä olisi ollut ilman eroa.

Honkasalo koki vanhempiensa eron hyvin raskaana, kun isä jätti yllättäen perheensä. Historia toisti itseään shokeeraavalla tavalla.

Jo ennen omaa avioeroaan Honkasalo kirjoitti eroihin kriittisesti suhtautuvan Eropaperit-kirjan. Oliko tuleva ero siis tiedossa?

– En vielä kirjoittaessani ajatellut koskaan eroavani, vaan miehen lähtö toisen naisen matkaan tapahtui kuin salama kirkkaalta taivaalta.

– Psykiatri Carl Jung kertoi merkityksellisistä yhteensattumista. En osaa analysoida, kuuluiko tämä niiden joukkoon.

Ero oli psyykkisesti niin kova paikka, että kirjailija joutui alkuun sairaslomalle.

Kahden lapsen äiti pelkäsi, ettei hän pärjää yksin lasten kanssa, mutta kaikki sujui lopulta hyvin.

1970-luvulla eroista ei puhuttu lasten kanssa Honkasalon perheessä, vaan elämää jatkettiin vain eteenpäin.

– Omien lasteni kanssa olen puhunut kaikesta lasten kehitystahdin mukaan. Huolista saa aina kertoa äidille. Lapset ovat parannettu versio minusta. Olen usein miettinyt, ovatko he vaihtuneet synnytyslaitoksella, kun ovat niin fiksuja ja kauniita.

Lue koko juttu Sanasta 39/2015


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä