4.6.2015Teksti Sirkku NyströmKuva Markku Pihlaja

Kuolema toisella puolen maapalloa

Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti puhuu sujuvaa savon murretta. Sillä on hauska yllättää toinen savolainen.

k-23-2015-04-Silvast@Markku Pihlaja

Eikä ole mikään ihme että kielitaitoinen mies osaa myös savoa. Leppävirralla syntynyt ja Savonlinnassa lapsuutensa viettänyt ja koulunsa käynyt on palannut kotikaupunkiinsa hoitamaan hyvin vastuullista tehtävää.

Suhteet yläkertaan eli Luojaan ovat peräisin jo lapsuuden kodista. Jorma Silvasti kertoo, että perhe oli ihan tavallisia suomalaisia, joiden elämään usko kuului siitä sen suurempaa numeroa tekemättä.

– Elämässä tulee vastaan tilanteita, joissa ihminen kääntyy kyselemättä Jumalan puoleen. Minulle sellainen tilanne oli äidin kuolema neljä vuotta sitten. Hädän hetkellä meille ihmisille kelpaa kaikki lohtu.

– Olin esiintymässä Koreassa, kun kuulin äidin sairaudesta.  Hän oli joulun kotona ja meni heti sen jälkeen sairaalaan tutkimuksiin. Sitten kuulinkin hänen päässeen kotiin. Tuli itse puhelimeen ja sanoi, että nyt tuli kuolemantuomio. Sairaus oli sellainen, ettei siitä parannuta, mutta hän eli vielä kaksi vuotta. 

Äiti oli 71-vuotias kuollessaan. Silti vanhemmat ehtivät olla yhdessä yli 50 vuotta.

– Olen miettinyt, mitä teen kun taiteellisen johtajan sopimukseni loppuu kahden vuoden päästä. Olen silloin 58-vuotias ja voisin vielä laulaa joitakin vuosia. Toisaalta olen aika väsynyt matkustamiseen ja haluaisin viettää aikaa isän kanssa. En halua kuulla hänen mahdollisesta sairastumisestaan tai kuolemastaan toiselle puolen maapalloa.

Taiteellinen johtaja
paljon haltijana

Taiteellisen johtajan valinnat ja -ratkaisut vaikuttavat juhlien onnistumiseen ja maineeseen enemmän kuin tavallinen penkissä istuja arvaakaan.

– Vastuuta on sekä yleisölle että laulajalle. Jos ihmisen ääni ei sovi rooliin tai taidot eivät vielä riitä, vahinkoa tulee sekä hänen uralleen että juhlille. Silti pitää ottaa riskejä, Jorma Silvasti kuvaa työtään.

Sopimusta tehtäessä ei myöskään voi tietää, mitä laulajalle tapahtuu siinä välissä kun roolista on jo sovittu ja teos tulee ohjelmistoon vasta vuoden tai kahden päästä.

Juhlat ovat aina johtajiensa näköiset. Jorma Silvasti ilmoitti heti kautensa alussa, että hän haluaa mukaan suomalaisia laulajia.

– Sain itse nuorena tilaisuuden aloittaa täällä ja haluan antaa saman mahdollisuuden nykyisille nuorille laulajille.

Taiteellisten johtajien valintoja moititaan aina. Joko he palkkaavat vääriä laulajia tai jättävät pois sellaisia, joita kritisoijat haluaisivat kuulla. Asiat eivät kuitenkaan ole niin yksinkertaisia.

– Savonlinnan nuoretkin laulajat ovat sitä tasoa, että heillä on sitoumuksia moneksi vuodeksi eteenpäin. He eivät yksinkertaisesti pääse tulemaan. Sitä eivät laulajavalintoja moittivat tiedä.

Lue koko haastattelu Sanasta 23/2015


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä