13.3.2013Teksti: Janne VillaKuvat: Janne Laukkonen

Leijonien laumaa johtaa nainen

kuikka
-Nautin itseni haastamisesta, sanoo laulamista kiireisen työn vastapanoiksi harrastava Maarit Kuikka.

Lions-liitolla, tuttavallisesti leijonilla, oli imago-ongelma: monen mielikuvat hyväntekeväisyysjärjestöstä olivat virheellisiä. Heitä pidettiin vanhojen miesten sulkeutuneena salaseurana tai hyvä veli -kerhona. Hätiin kutsuttiin nuorekas ja energinen nainen Maarit Kuikka.

Vääriin käsityksiin leijonista vaikutti se, että vapaamuurarien salaseuran koetaan muistuttavan jonkin verran Lions-järjestöä, vaikka organisaatiot ovatkin aatteellisesti kaukana toisistaan.

Leijonat tiedostivat, että heitä pidettiin myös paikallisten nokkamiesten hyvä veli -verkostona, vaikka järjestöön kuuluu kaikenlaisia jäseniä työttömistä ja konkurssin tehneistä huippujohtajiin. Naisia on jäsenistöstä 16 prosenttia ja määrä kasvaa.

Mielikuvat varttuneesta herrakerhosta alkoivat muuttua viime vuonna radikaalisti, kun järjestön johtajana aloitti reipasotteisena, sujuvasanaisena ja määrätietoisena tunnettu Maarit Kuikka.

– Minut on otettu hyvin vastaan. Olen ollut havaitsevinani piirien vuosikokouksissa henkilöitä, jotka katsovat minua alkuun vähän tutkaillen ja arkaillen, mutta kun olen saanut puheeni pidettyä, on tullut mukava jono kiittäjiä. Järjestön sisällä on nähty, että toiminnan pitää uudistua, pääsihteeri kertoo.

Puhdas tasa-arvo ei etene vihan voimalla

Naiset ovat toimineet leijonissa neljännesvuosisadan ajan, mutta vasta Suomen Lions-liiton ensimmäinen naispuolinen pääsihteeri on päivittänyt miesvaltaisen järjestön lopullisesti uudelle tasa-arvon aikakaudelle.

– En ajatellut järjestön miesvaltaisuutta virkaa hakiessani. Olen ollut ennenkin työyhteisössä, jossa on 25 miestä ja minä. Uskon puhtaaseen tasa-arvoon. Nais- ja mieskysymystä ei kannata lähestyä vihan, aggression ja toisten mustamaalaamisen kautta, kuten jyrkimmät feministit.

– Naisten kannattaa olla rehellisesti naisia juuri sellaisina kuin kukakin on. Sillä saavuttaa arvostuksensa. Tytöttelyyn törmäsin aikanaan ministeriössä, mutta minua on aina kunnioitettu, kun olen tehnyt kotiläksyni.

Maarit Kuikka toivoo, että naiset oppisivat auttamaan toisiaan enemmän työelämässäkin. Monilla aloilla tarvitaan yhä eläviä esimerkkejä ja uudisraivaajia, jotka uskaltavat ottaa oman paikkansa. Jokainen nainen joutuu näkemään vaivaa pystyäkseen pitämään puoliaan.

Naisten ottaminen mukaan Lions-järjestöön ei sujunut täysin kitkattomasti Suomessa.

– Meidän on mahdollista perustaa yhteisklubeja, mutta naistoiminnan vastustus on vielä vahvaa joillakin paikkakunnilla. Niissä paikoissa on helpompaa perustaa erikseen naisklubi. Naiset voivat myös tarvita omia vertaisryhmiään, joissa voi puhua naisten juttuja.

– Sitä en ymmärrä mitenkään, miksi jotkut vastustavat naisklubien perustamista miesklubien rinnalle. Ehkä siinä on pelkoa, että pienellä paikkakunnalla näkyvät ja toimeliaat naiset syövät miesten toimintamahdollisuuksia. Tekemistä riittää kuitenkin kaikille.

Voimakas halu vaikuttaa

Lions-liiton pääsihteeri on kotoisin Rautalammilta.

– Meillä oli huippuhyvä koulu. Opettajat olivat aivan briljantteja, ja minä olin oppimishaluinen. Koulu antoi vahvan perustan maailman hahmottamiseen.

Lukion jälkeen Maarit Kuikka meni Tampereelle opiskelemaan kieliä.

– Parin vuoden jälkeen todettiin, ettei kääntämisessäni ollut muuten puutteita, paitsi että en käännä aina vain sitä mitä sanotaan, vaan haluan tuoda esille myös oman näkemykseni, hän naurahtaa.

Kansainvälisen politiikan, julkishallinnon ja taloushallinnon opiskelu sujui ongelmitta. Kansainvälisten työtehtävien kannalta näistä opinnoista oli paljon hyötyä. Yhteiskuntatieteiden maisterin perspektiivi maailmaan laajeni.

Ennen nykyistä tehtäväänsä Kuikka työskenteli Lastensuojelun keskusliiton erityisasiantuntijana alueinaan lasten oikeudet ja lasten köyhyys sekä sosiaalinen syrjäytyminen. Hänellä on kokemusta myös kansainvälisestä järjestötoiminnasta, YK:sta, EU:sta ja Euroopan neuvostosta.

– En usko, että minusta olisi enää virkamieheksi. Sovin tyypiltäni paremmin kansalaisjärjestöön. Olen hyvin suora, minulla on vahvat mielipiteet ja näkemykset, pääsihteeri arvioi itseään.

Muut luonnehtivat häntä sosiaaliseksi ja empaattiseksi: miellyttävän naisen kanssa on helppoa tulla toimeen. Ystävät pitävät Maaritia luotettavana tukena ja turvana.

Lue koko haastattelu Sana-lehdestä.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä