20.2.2013Teksti: Janne VillaKuvat: Jani Laukkanen

Liike on lääke


arto kojo
-Liikunta lisää kivunsietokykyä. Ihminen, joka tottuu voittamaan epämukavat tunteet, pienen väsymyksen ja pienen kivun, kestää myös suuremmat tuskat paremmin, Arto Kojo sanoo.

Kuten jousi toimii vasta jännitettynä, toimii vartalosikin hyvin vasta viritettynä! vinkkaa fysioterapeutti Arto Kojo.

Moni aikalainen tekee työtä, jossa kaikki luontainen hyötyliikunta loistaa poissaolollaan. Näyttöpäätteen edessä kuin tatti päivästä toiseen istuva ihmispolo saattaa joutua maksamaan kalliin hinnan kehon kipuina ja toimintahäiriöinä.

Tikkurilassa praktiikkaansa pitävän OMT fysioterapeutti Arto Kojon ammattikunnalle asiassa on se hyvä puoli, että asiakkaat eivät lopu. Hänen luokseen tulee erityisesti selkä- ja niskavaivaisia, jotka istuma-asento on jumittanut.

Miehet hakeutuvat hoitoon usein vasta kun kipu on jo vaivannut pitkään, eivätkä särkylääkkeet enää riitä lievittämään tuskaa.

– Olemme tottuneet toivomaan lääkkeiltä apua lähes kaikkiin epämukaviin olotiloihin ja sairauksiin. Surua hoidamme masennuslääkkeillä, liikunnan puutetta kolesteroli- ja verenpainelääkkeillä, liiallista syömistä laihdutuslääkkeillä.

– Päivittäisillä valinnoilla voi edistää helposti hyvinvointiaan ja elää terveempänä pitkään. Oikein annosteltuna liike on lääke moneen vaivaan, Arto Kojo toteaa.

Simppeli kuin suomipoika

Arto Kojon erityisosaamisaluetta on tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen hoitaminen. Hoitotekniikan perustana on ortopedinen manuaalinen terapia, OMT. Tämä fysioterapian erityisalue keskittyy nivelten ja lihasten liikkuvuuden analysointiin ja liikehäiriöiden korjaamiseen.

Nivelliikkuvuudesta voi pitää huolta yksinkertaisilla venyttelyliikkeillä. Naiset ovat sikäli viisaampia, että he noudattavat jumppaohjeita tunnollisemmin ja hakeutuvat herkemmin hoitoon, jolloin vaivat eivät pääse äitymään niin pahoiksi.

– Osa miehistä alkaa liikkua ja venytellä, mutta osa jättää suositellut liikkeet tietoisesti tekemättä ja palaa aina uudelleen hoitoon, kun oireet palaavat.

Kojo on keksinyt työnsä tueksi Bodybow-harjoittelukaaren ja -jumppaohjelman. Keskivartaloa vahvistava harjoituskaari auttaa pitämään varsinkin selkä- ja vatsalihakset kunnossa.

– Systeemi on yksinkertainen, tehokas ja toimiva, kuten suomalainen mieskin, keksijä sanoo ylpeänä vuosien tuotekehitystyön tuloksesta. Hänen haaveenaan on panostaa joskus kunnolla Bodybow-ohjaajien koulutukseen, jotta harjoituskaaren hyvät ominaisuudet saataisiin hyödynnettyä eri ikäryhmien ja liikuntalajien tueksi.

Kuntoillen kriisien yli

Arto Kojo on paiskinut toisinaan liikaa töitä. Hän kehitteli pitkään kaartaan normaalityön päälle, iltaisin ja viikonloppuisin.

Burnoutin lähelle hän ei ole itseään vetänyt. Fysioterapeutti on aina nauttinut ammatistaan. Raskasta työtä jaksaa paljon helpommin, kun ponnistelu tuntuu mielekkäältä.

Toisten auttaja on poikkeuksellisesti elänyt kuten on opettanut. Hän on pitänyt huolta fyysisestä kunnostaan.

– Pahin kriisi oli, kun polvesta meni ristiside rikki. Leikkaus epäonnistui. Sain sairaalabakteerin ja olin puolitoista kuukautta tiputuksessa. Puhdistusleikkaus ei onnistunut, vaan bakteeri karkasi sisälle elimistöön.

Antibiootit söivät polvesta rustopinnan. Siihen loppui maratonin juokseminen. Polveen rakennettiin uusi ristiside, ja lenkkeilyharrastus jatkuu taas pari kolme kertaa viikossa.

– Kaipaan kuntoilusta eniten sen tuottamaa hyvää oloa. Liikunta on minulle yksi suurimmista voimavaroista. Sen avulla olen päässyt yli useista harmillisista ja ikävistä jutuista.

– Moni asia näyttää paremmalta liikunnan jälkeen. Yöunikin on laadukkaampaa.

Lue koko haastattelu Sana-lehdestä.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä