7.5.2015Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

"Luotan Euroopan projektiin"

Teijatiilikainen

– Uskon, että pääosa Euroopan valtioista kulkee jatkossakin samaan suuntaan. Vaikka joissakin maissa on suuria haasteita, eurooppalaisuuden tulkinta on enimmäkseen kirkas ja yhtenäisyyden arvo ymmärretään, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Kreikka on täydessä kriisissä. Venäjä on hyökännyt EU-maiden rajanaapuriin Ukrainaan. Nationalistiset ja populistiset poliittiset liikkeet pyrkivät hajottamaan Euroopan unionin. Talous on taantumassa...

Ensi lauantaina on Eurooppa-päivä, vaan miten yhdentyvän Euroopan ihanne elää?

– Euroopan kansojen yhteiselo on tällä hetkellä haparoivaa. Yhteinen sävel hukataan liian usein melko marginaalisiakin näkemyseroja ratkottaessa, myöntää Ulkopoliittisen instituutin (UPI) johtaja Teija Tiilikainen.

Rauhanpoliittista luonnettaan puolustavan Euroopan pitäisi Tiilikaisen mielestä pystyä toimimaan paljon terhakammin ja yhtenäisemmin esimerkiksi suhteessa Venäjään, joka provosoi Eurooppaa. Sisäisistä erimielisyyksistä johtuen EU:n on ollut vaikea pitää yhteistä linjaa, mutta se ei ole provosoitunut.

Ääri-islam kasvattaa
uskontojen kuilua

Politiikan tutkija Samuel Huntington esitti mallin suurista, törmäyskurssilla olevista kulttuuripiireistä, joiden ytimessä ovat uskonnot.

Teija Tiilikainen huomauttaa, että kiistat eivät ole vain uskontojen välisiä, vaan ne ovat monesti myös uskontojen sisäisiä. Esimerkiksi Isis on merkki islamin sisäisestä jakautumisesta.

– Ajatusta maailman suurista uskonnollisista jakolinjoista ei kannata nähdä liian pelkistettynä, mutta siinä on totuuden siemen.

Euroopan unionissa on nojattu yhteiseen aateperintöön, johon kristillisyys kuuluu.

– Samaan aikaan on tunnustettava Euroopan sisältä löytyvä monikulttuurisuus. Vähemmistöjen oikeudet on turvattava.

– Toisaalta täällä vaikuttaa myös vähemmistöjä, jotka haastavat tai torjuvat Euroopan keskeiset arvot: demokratian, ihmisoikeudet ja oikeusvaltiojärjestelmän. Niiden toiminnasta on syytä kantaa huolta.

Islamin sopeutuminen Eurooppaan on oma haasteensa.

– Uskontojen rauhallisesta rinnakkainelosta on paljon myönteisiä ja onnistuneita kokemuksia. Sääli, että ääri-ilmiöt leimaavat suuret ihmisryhmät, sillä ne saavat paljon näkyvyyttä.

– Uskontojen väliset kuilut tuntuvat syventyvän, mutta täytyy muistaa että äärimmäisiä keinoja ajavat ryhmät ovat marginaalisia. Tarvitsemme vahvempia välineitä kulttuurien väliseen vuoropuheluun ja toistemme ymmärtämiseen.

Myös maahanmuuttajien integroimiseen on kiinnitettävä enemmän huomiota. Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän tilanne heijastuu nyt hallitsemattomana siirtolaisvirtana.

Teija Tiilikainen on toiveikas konfliktien ja väärinkäsitysten välttämisen suhteen.

– Kirkko on mielestäni tässä avainasemassa.

Lue koko juttu Sanasta 19/2015


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä