10.7.2013Teksti: Ulla-Maija VilmiKuvat: Sirpi Päivinen

Maailmaa voi muuttaa kakuilla

paivi aikasalo
-Rukoile ja tee työtä -kehotus sopii tähänkin päivään, Päivi Aikasalo uskoo.

– Kun tuntui, etten kehtaa pyytää ihmisiä vain lahjoittamaan rahaa, aloin leipoa. Leivon ammatteja naisille. Kehitysmaan nainen saa ammatin kakun hinnalla, Päivi Aikasalo paljastaa.

Mitä saisi olla: mustaherukkahyytelö-, hedelmähyytelö- vai kahden suklaan kakku? Hämeenlinnan seudulla asuvat tai liikkuvat voivat kätevästi noutaa kakun Päivi Aikasalolta. Samalla omat kahvikutsut saavat uuden ulottuvuuden. Kakun hinta menee Naisten Pankille.

– Maailma muuttuu nainen kerrallaan, ja jokainen voi olla sitä muuttamassa, leipoja kiittää Kirkon ulkomaanavun ideaa, että jokaisella voi olla oma kampanjansa.

Matkoilla ollessaan leipuri joutuu kieltäytymään kakkutilauksista.

Työ vie kaiken ajan esimerkiksi silloin, kun hän lähtee pitämään rippikoulua. Maalaistalosta Hartolasta maailmalle lähtenyt, leipomista vapaaehtoistyönään harrastava Aikasalo on nykyiseltä ammatiltaan pappi.

Käsitöitä, kansatiedettä, teologiaa

Pappeudesta tuli toinen ura ja ammatti, kun Päivi Aikasalo nelikymppisenä innostui opiskelemaan teologiaa.

Niinä aikoina Aikasalo perehtyi Kotilieden päätoimittajana pitkään toimineen Alli Wiherheimon (1898–1978) elämänvaiheisiin lukemalla monia elämäkertoja.

– Luin sairaalasielunhoidon uranuurtajan Irja Kilpeläisen (1911–1999) elämäkertaa pääsiäispäivänä. Kilpeläinen kertoi, että jos voisi valita uudelleen, hän valitsisi yhä teologian.

Päivi Aikasalo toteaa, ettei itse valitsisi uudelleen omaa alaansa käsitöitä ja kansatiedettä. Tohtorin väitöstutkimuksessaan hän oli tarkastellut suomalaisten naisten pukeutumista ja vaatevalintoja 1920–1960.

– Valitsisin teologian.

Hän oli kyllä pitänyt työstään yliopistolla.

– Mutta minulla ei ollut suurta paloa nuorena valitsemaani alaan. Lukion jälkeen en tiennyt, minne menisin ja jatkoa pohtiessani kävin emäntäkoulun. Ehkä päädyin kasvatukseni perusteella ajatukseen, että käsityöt on naiselle sopiva ala.Teologian opinnot hän aloitti yliopistonlehtorin työnsä ohella.

– Kerroin työtovereille vain, että opiskelen teologiaa. Sisäisesti tiesin, että se oli menoa, vaikka en vielä ajatellut, että minusta tulisi pappi.

Lue koko haastattelu Sanan verkkolehdestä


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä