7.7.2016Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Martta vaikuttaa kotona,
puutarhassa ja valtiossa

k-27-2016-01-Kansi D

– Porin Suomi-Areenalla pääsanomani on, että yhteiskunta tarvitsee meitä kaikkia, yhteistyössä yli toimialarajojen! Yksityinen, julkinen ja kolmas sektori kaipaavat uudenlaista toimintaotetta. Martat on kotitalousneuvontajärjestö, mutta me osallistumme yhä aktiivisemmin myös yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, linjaa Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Ole se muutos, jonka haluat nähdä

"Jokaisella meistä on väyliä osallistua yhteiskunnan rakentamiseen. Kyyninen tai nihilistinen ajattelu on helppoa, mutta hienompaa on olla luova ongelmanratkaisija, joka etsii toisten kanssa keinoja päästä elämässä eteenpäin. Kansalaisjärjestöt voivat olla ihmisten yhdistäjiä prosessissa, jossa parannetaan sekä lähiyhteisöjämme ja yhteiskuntaamme että maailmaa.

Suomessa on noin 46 700 marttaa. Verkostoidumme ja lobbaamme tärkeiden asioiden puolesta paikallisesti, maakunnallisesti ja valtakunnallisesti. Rohkaisemme jokaista olemaan oman arkensa aktiivinen toimija. Ole sinä se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä! Piispa Irja Askola on sanonut hienosti, että enemmän kuin valittamista tarvitaan vaikuttamista."

Toimelias tekijänainen rikastuttaa ympäristöä

"Marttaliiton nimi tulee Raamatun Martalta, joka huolehti ahkerasti siitä, että aineellisetkin asiat sujuivat. Myös me nykymartat pyrimme olemaan toimeliaita, käytännöllisiä, luotettavia ja lähimmäisistä välittäviä tekijänaisia. Autamme ihmisiä elämään itselleen hyvää elämää opettamalla uusia taitoja ja tarjoamalla dynaamisen joukon, johon kuulua. Jaamme inspiraatiota ja iloa.

Tahto osata tehdä asioita itse muuttuu martoilla konkreettiseksi toiminnaksi. Siirrämme kodin perustaitoja – ruoanlaittoa, puutarhanhoitoa, käsitöitä ja taloudenpitoa – sukupolvelta toiselle. Arjen taidot rikastuttavat elämää. Edistämme myös ihmisten hyvinvointia kansanterveydellisesti sekä globaalia naisten tasa-arvoa ja kestävää kehitystä."

Elä täydesti sekä arkea että juhlaa

"Marttojen perinteeseen kuuluu kyky elää täydesti sekä arkea että juhlaa. Opimme taitoja, joita tarvitaan niin työ- kuin pyhäpäivinäkin. Juhlat ja merkkipäivät kartuttavat yhteisiä muistoja. Juhlat antavat syyn kiittää elämästä ja läheisistä. Ihminen tarvitsee myös pysähtyneitä arjen hetkiä, jolloin ei näennäisesti tapahdu mitään. Ne voivat jopa nousta suurten juhlien yläpuolelle."

Lue juttu kokonaisuudessaan Sanasta 27/2016!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä