8.12.2016Teksti Kaj AaltoKuva Kaj Aalto

Mattias Lönnebon fantasioista löytyvät piispa-isän rukoushelmet

k-49-2016-12-MattiasLönnebo_2Mattias Lönnebo on emerituspiispa Martin Lönnebon poika, joka inspiroitui isänsä kehittämistä rukoushelmistä ja rakentaa niiden ympärille fantasiakirjoja.

Mattias Lönnebon kirjoittamissa fantasiakirjoissa rukoushelmillä on tärkeä rooli. Hän sai inspiraation kirjoihin isänsä, piispa Martin Lönnebon rukoushelmistä.

Uppsalassa seurakuntapappina toimiva Mattias Lönnebo, 52, harrastaa kirjoittamista. Hän on julkaissut useita erityyppisiä kirjoja, tuoreimmat kaksi ovat tyylisuunnaltaan fantasiakirjallisuutta. Tyylilaji on kiehtonut pappia siitä lähtien, kun hän oppi lukemaan.

– Minua ovat lapsesta asti kiehtoneet sadut, tieteiskirjallisuus ja fantasia. Luin niin paljon kuin vain kirjastosta löysin ja pian sepitin myös omia pikku tarinoita. Ensimmäinen vakava kirjoitustyö valmistui 1997, ja ensimmäinen kirjani julkaistiin, Mattias Lönnebo kertoo.

Tapaan Lönnebon hänen työpaikallaan Tunabergin kirkon sakastissa Uppsalassa. Moderni kaupunginosakirkko on lämminhenkinen rakennus. Se on kuin olohuone verrattuna muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan suureen ja mahtavaan Uppsalan tuomiokirkkoon. Salissa harjoittelee kuoro.

Puhumme kirjoista ja kirjoittamisesta, vaikka Mattias Lönnebo varmaan voisi puhua monesta muustakin aiheesta. Näitä aiheita voi aavistaa kirjojen teemoista ja sisällöstä.

– Kun omat lapset ovat kasvaneet isoiksi, on jäänyt enemmän aikaa kirjoittamiseen. Nousen usein aikaisin aamulla kirjoittamaan. Kirjoitan vähän joka päivä, ja vuoden mittaan siitä syntyy kirja.

– Ei pidä prässätä liikaa, mutta minulla on aina ollut ylimääräinen annos mielikuvitusta, mies naurahtaa.

Johonkin pastori haluaa mielikuvituksensa tuotteet tulostaa, jotta ne voisivat ilahduttaa muitakin. Kiitollisia, vaikkakin vaativia lukijoita, ovat lapset, joille Mattias Lönnebo on kirjoittanut kaksi fantasiakirjaa. Ne ovat saaneet hyvän vastaanoton, ja käännöksiäkin on jo tekeillä.

Kirjoissa tärkeää osaa näyttelevät helmet: Salaisuuden helmi ja Elämän helmi. Miten helmet oikein joutuivat Lönnebon kirjoihin? Sitä hän ei oikein tarkasti muista. Lähtökohta oli kuitenkin, että halusi laajemman lukijakunnan kuin vain kirkossakävijöiden tutustua rukoushelmiin.

– Ajattelin, että tarvittaisiin tarinoita, joiden avulla rukoushelmet voisivat saavuttaa uusia ystäviä. Uskosta voi kirjoittaa monella tyylilajilla. Fantasiakirjallisuudestaan tunnetuin lienee C.S. Lewis, jonka leijona kuvaa Kristusta, Lönnebo sanoo.

Tämä juttu on katkelma. Lue se kokonaisuudessaan Sanasta 49/2016!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä