13.3.2014Teksti Hellevi Pouta

Menestys sotki elämäni

Jope Ruonansuun mielestä yksi elämän paradokseista on se, että ihminen haluaa rakkautta ja menestystä, mutta kun hän saa niitä kukkurakaupalla, hän ei kestäkään sitä. Hänet tämä paradoksi vei kuolemanporteille.
   – Jokainen vastoinkäymiseni on vahvistanut uskoani Jumalaan, hän sanoo.

k-11-2014-4-Jope Ruonansuu
Jope Ruonansuu myöntää, että julkisuus nousi päähän. – Minulla oli se onni, että minulla oli kavereita, jotka alkoivat aika ilkeästi huomautella minulle siitä, miten typeräksi olin muuttumassa.


Jope Ruonansuu
oli syksyllä 1999 mukana tv-ohjelmassa Uutisvuoto. Se oli hänen ensimmäinen julkinen esiintymisensä pitkän sairausloman jälkeen. Yleisö näki silloin entistä Jopea 53 kiloa kevyemmän hahmon, ja moni oli sitä mieltä, ettei mies ollut Jope ollenkaan. Joku vain näytteli häntä.

Niihin aikoihin Jope sai Juice Leskiseltä viestin, jota hän ei unohda. Juice kirjoitti, että me molemmat olemme selvinneet kuolemasta, mutta elämälle emme mahda mitään.

Juice kuoli, mutta Jope elää ja täyttää 15. huhtikuuta 50 vuotta. Kaikki kielii siitä, että hän on nykyisin elämäänsä tyytyväinen mies.

– Koska Luoja on antanut minulle tämän papinvirkani, tämän viihdyttäjän viran, luotan siihen, että hän pitää siitä huolta. Minun pitää vain olla edelleen oma itseni ja pysyä omalla polullani, jota olen rakennellut pian 35 vuoden ajan, 16-vuotiaasta lähtien.

– Nuorempana minulla oli joskus ahdistavia ja epätoivoisia hetkiä, kun en tiennyt, miten kaikki jatkuu. Viihdealahan on arvaamaton. Nyt tiedän, että saan tehdä tätä työtäni niin paljon kun haluan ja niin kauan kun pystyn.

Vuonna 1999 Jopen koko elämä oli katkolla. Hän makasi sairaalavuoteessa Lahdessa, kun hänen ympärilleen kertyi valkotakkisten lääkäreiden joukko. Heidän tuomionsa oli tyly: mitään ei ole enää tehtävissä.

– Silloin tuli eteen se tosiasia, että kun ihmisten apuun ei voi enää turvautua, ainoa turva on Jumalassa.

Tilanne oli erikoinen. Jopen piti ruveta odottelemaan kuolemaa, joka tulisi vääjäämättä ja ehkä hyvinkin pian.

– Pysyin silloin kumman rauhallisena enkä pelännyt kuolemaa ollenkaan.  Olin valmis lähtemään, jos kerran niin piti käydä.

Löytyi kuitenkin vielä yksi pelastava leikkaus, joka oli varsin yksinkertainenkin. Siihen päättyivät terveysongelmat, jotka olivat alkaneet jo viisi vuotta aikaisemmin ja verottaneet Jopea niin, että hän muistelee noita vuosia uransa matalalentona.

Noihin vuosiin liittyi myös yksi rajakokemus. Jopen keuhkot olivat täyttyneet nesteellä ja hän meni tajuttomaksi.

– Se oli kokemus, jota on vaikeaa selittää. Oli äärettömän hyvä vain olla ja leijua. Yksi kirkas tie vei eteenpäin, toinen taaksepäin. Valinnan tekeminen ei tuntunut vaikealta.

Lue koko juttu Sanasta 11/2014


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä