15.2.2018Teksti: Janne VillaKuva: Joonatan Kuosmanen

Migrin ylitarkastaja Tomi Kuosmanen: Tarvitsemme järkevämpää pakolaispolitiikkaa

Migrin ylitarkastaja Tomi Kuosmanen työskenteli vuosia Fidan kehitysyhteistyöprojekteissa köyhissä maissa ja kohtasi loputtomiin kurjuutta. Häntä häiritsevät turvapaikanhakusysteemin väärinkäyttäjät, joihin kuluu paljon rahaa ja resursseja.

k-07-2018-4-Tomi Kuosmanen

Työ turvapaikanhakijoiden kanssa oli aluksi hektistä. Se oli suoraan sanottuna kaaos, Tomi Kuosmanen muistelee syksyä 2015.

– Monta kuukautta meni sumussa, kun väkeä tuli aina vain lisää vastaanottokeskuksiin. Nukuin asuntovaunussa sen, mitä ehdin.

– Olen ylpeä siitä, miten hyvin Suomi selvisi kymmenistä tuhansista turvapaikanhakijoista. Järjestöt, seurakunnat ja viranomaiset tekivät loistavaa työtä.

Systeemin väärinkäyttäjät häiritsevät

Maailmassa on yli 60 miljoonaa pakolaista. Väestönkasvu ja ympäristöongelmat lisäävät pakolaisongelmaa.

– Suomen realistinen kantokyky on ottaa normaalioloissa noin 4000–5000 turvapaikanhakijaa vuodessa, kriisitilanteet ovat sitten ihan oma lukunsa. Meidän täytyy tehdä pienillä resursseilla mahdollisimman paljon hyvää, Kuosmanen toteaa.

Euroopan ja Suomen nykysysteemi ei ole hänen mielestään paras mahdollinen.

– Tänne tulee paljon turvapaikanhakijoita, joilla on lähtömaissa eniten voimavaroja ja rahaa. Monet tulijoista ovat oikeasti turvan tarpeessa, mutta meidän kannattaisi auttaa enemmän kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä.

– Ihmismassojen paine tulla pakolaisiksi Eurooppaan on hurjan suuri. Euroopan ulkorajat täytyy pystyä kontrolloimaan. Sen jälkeen valtioiden täytyy miettiä yhdessä taakanjakoa, Kuosmanen katsoo.

Lue koko juttu Sanasta 7/2018


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä