17.8.2017Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Lapsen edun on oltava ykkönen

millakalliomaa

– On ikävä todeta, että lasten eriarvoistuminen on kasvanut. Ongelmien ennaltaehkäisy on pidettävä koko ajan mielessä, etteivät lapset syrjäydy vaan heidän tarpeensa tulevat kuulluksi, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Milla Kalliomaa.

Peruskoulu on ollut yksi Suomen suurista ylpeydenaiheista, mutta koulutietä astelee kovin erilaisista lähtökohdista ponnistavia oppilaita.

– Joka kuudes lapsi on erityisen tai tehostetun tuen piirissä. Osalla oppilaista ei ole esimerkiksi sellaista lukutaitoa, että he voisivat jatkaa opintojaan peruskoulun jälkeen, Milla Kalliomaa muistuttaa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) pääsihteeri toteaa, että 1990-luvun laman aikana tehdyt lapsille suunnattujen palveluiden leikkaukset ovat varoittava esimerkki haitallisista säästöistä. Ne vaikuttivat lukuisten lasten syrjäytymiskehitykseen.

Nyt Suomessa arvioidaan olevan 130 000 köyhää lasta. Monille heistä se merkitsee, etteivät he voi harrastaa, osallistua retkille tai kavereiden synttäreille muiden tapaan.

– Heille tulee syyllisyydentunteita perheen köyhyydestä eivätkä he kehtaa pyytää rahaa vanhemmiltaan. Osattomuuden ja ulkopuolisuuden tunne vaikuttavat pitkänä varjona lapsen ja nuoren kehitykseen.

MLL pyrkii rakentamaan lapsiystävällisempää ja lasten oikeuksia kaikessa kunnioittavaa yhteiskuntaa. Lasten asiat ovatkin monessa asiassa kehittyneet hyvään suuntaan.

Lue koko juttu Sanasta 33/2017.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä