2.3.2017Teksti Janne VillaKuva Sampo Korhonen

Emme ole tulevaisuutemme uhreja

ilkkahalavaUUSIaailma on 20 vuoden kuluttua kovin erilainen paikka kuin nyt, toteaa tulevaisuudentutkija ja yritysvalmentaja Ilkka Halava. Hän tarkkailee eritoten systeemisiä muutoksia, piilossa olevia trendejä ja yhteisöjen tulevaisuutta, esimerkiksi robotteihin liittyvää etiikkaa.

Koneisiin täytyy ohjelmoida ennakolta myös moraaliset valinnat. Jos maanteiden maksiminopeus olisi kaikkialla 40 kilometriä tunnissa, liikennekuolemia ei todennäköisesti tapahtuisi.

– Liikenteen viranomaiset tekevät tälläkin hetkellä valintaa tehokkuuden ja turvallisuuden välillä. Autonomisten autojen kaudella tällaiset kysymykset tulevat ratkaistavaksi näkyvästi ja julkisesti.

Suurempi kysymys on, mitä tapahtuu tulevaisuudessa demokratialle ja sivistykselle.

– Ajattelemme helposti, että eduskunta, kunnanvaltuusto ja kaupungin johto hoitavat hommat, kunhan me vain äänestämme kausien välillä. Demokratiaa ei voi kuitenkaan ulkoistaa. Unkari, Puola ja Turkki ovat esimerkkejä siitä, että demokratiaa voidaan purkaa pala kerrallaan nopeastikin.

Pohjoismaissa on onnistuttu luomaan maailman parhaiten toimivia yhteiskuntia.

– Onnistuneen sivistysprojektin seurauksena meillä on maailman koulutetuin ja sivistynein kansa monella mittarilla. Täällä ei voi kuitenkaan levätä laakereilla ja ajatella, että maailma tuli jo valmiiksi.

– Historiallinen järjestelmälähtöisyytemme on erittäin vahva esimerkiksi terveydenhuollossa. Jos tulevaisuudessa jokainen suomalainen kouluttautuisi tohtoriksi, toimisiko järjestelmä silloinkin samalla tavalla kuin nyt: Ihminen vähenee potilaaksi järjestelmässä, jossa häntä pallotellaan paikasta toiseen kuin palloa flipperissä.

Itseohjautuvassa tulevaisuuden yhteiskunnassa koneet tekevät töitä ja ihmiset keskittyvät niihin töihin, joissa he ovat luontaisesti koneita parempia.

Halavan on vaikea nähdä tulevaisuuden työelämää ilman perustiliä, perustuloa tai kansalaispalkkaa. Kun ihmiskunta järjestää tavaratuotannon ja suuren osan palveluista koneiden avulla, nykyisen kaltaista työn järjestystä ei voida jatkaa.

Lue lisää Ilkka Halavan ajatuksia Sanasta 9/17


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä