1.1.2015Teksti Kaj AaltoKuva Kaj Aalto

Oikea asenne rahaan!

K-01-2015-01-Kansi B Rodney Alfven4 byKajA
Helluntailainen Rodney Alfvén on neljästi valittu Ruotsin parhaaksi analyytikoksi.

Toimiakseen hyvin ihminen tarvitsee hyvän suhteen Jumalaan ja lähimmäisiin, mutta myös rahaan, muistuttaa sijoittajaguru Rodney Alfvén. Hän on Nordean sijoittajasuhteista vastaava johtaja Tukholmassa.

Pankinjohtaja Rodney Alfvén tulee tapaamispaikkaan Tukholman keskustassa päällään musta puku ja vaaleanpunainen paita, mutta ei solmiota.

– Tänään on ollut hyvä päivä pörssissä. Mutta heilahtelut ovat isoja. Se viestii epävarmuudesta.

Euro on kallistunut valuuttamarkkinoilla, mikä sen selittää?

– Olemme Ruotsissa laskeneet peruskoron nollaan tänään, hän toteaa. – Siksi Ruotsin kruunu ei ole houkutteleva sijoituskohde juuri nyt.

Haastattelupaikaksi sovitussa osoitteessa ei kuitenkaan ole enää kahvilaa. Ehkä se on mennyt konkurssiin tai vain muuttanut paremmille markkinoille. Kadun toisella puolella on rauhallinen kahvila. Tiukasti aikataulutetulla pankkimiehellä on varattu kokonainen tunti keskusteluun uskon ja rahan suhteesta.

Alfvén on helluntaiseurakunnan jäsen ja Ruotsin helluntailiikkeen varallisuutta hoitavan Pingst förvaltningin hallituksen jäsen. Uskonasiat hän on imenyt itseensä äidinmaidossa, isä oli pastori. Rahaa hänen oli tienattava itse. Kotoa poika lähti 16-vuotiaana.

Hänen päivätyönsä on vuodesta 2009 alkaen ollut finanssikonserni Nordean sijoittajasuhteista vastaavan osaston johtajana. Neljästä pohjoismaisesta pankista muodostettu Nordea on pörssiarvoltaan Ruotsin toiseksi suurin yritys.

Kapellimestari ja analyytikko

Talousasiat ovat aina kiinnostaneet Rodney Alfvénia, 47, joka kuitenkin päätyi pankkialalle vasta lähestyessään kolmeakymmentä. Hän oli lapsesta pitäen kiinnostunut musiikista ja aloitti pianonsoiton kymmenvuotiaana. Muutaman vuoden hän oli muusikkona ja on tehnyt myöhemminkin keikkoja pianistina ja kapellimestarina.

Jossain välissä Alfvén ehti käydä kauppakorkeakoulua Tukholmassa ja olla toimittajana muun muassa Veckans Affärer -talouslehdessä.

Monilahjakas mies on ehtinyt ennen 50-vuotispäiviään enemmän kuin moni uraohjus elämänsä aikana. Kapellimestarina hän on tehnyt töitä tunnettujen ruotsalaisartistien kuten Lisa Nilssonin, Carola Häggqvistin ja Peter Jöbackin kanssa. Taloustoimittajan paikalta hänet värvättiin silloiseen säästöpankkiin (nykyinen Swedbank) analyytikoksi ja lopulta Nordean leipiin.

Alfvén on valittu neljä kertaa Ruotsin parhaaksi analyytikoksi. Hän osaa puhua vakuuttavasti. Se on tärkeä osa hänen työtään pankin edustajana kansainvälisillä sijoitusmarkkinoilla, Lontoossa, Frankfurtissa, New Yorkissa ja Helsingissä.

– Pankit muodostavat yhteiskunnan taloudellisen verenkierron. Kaikilla on jonkinlainen suhde pankkiin, se on tärkeä yhteiskunnallinen toimija.

– Pankkimaailmassa minua kiehtoo se, että olemme koko ajan keskellä uutisvirtaa. Pankkisektori on viimeisten seitsemän vuoden aikana käynyt läpi dramaattisen muutoksen.

Ennen vuoden 2007 suurta finanssikriisiä pankkisektori kasvoi voimakkaasti. Sitten kriisi pakotti muutokseen, joka jatkuu yhä.

– Olemme tehneet kuusi vuotta töitä saadaksemme enemmän vakautta järjestelmään ja taseet vahvemmiksi. On ollut erittäin upeata saada olla mukana tässä prosessissa, Alfvén sanoo ja vakuuttaa viihtyvänsä dynaamisella alalla.

Lokakuussa EU:n toteuttamissa stressitesteissä pohjoismaiset suurpankit selvisivät puhtain paperein. Hän toteaa, että tekniikan kehitys, älypuhelinten ja tablettien yleistyminen muuttaa pankkien toimintaa jälleen kerran. Asiakkaat eivät enää tule pankkiin, vaan hoitavat raha-asiansa yhä enemmän mobiililaitteillaan.

Lue koko juttu ja mitä Rodney Alfvén sanoo Jeesuksesta ja suhteesta rahaan Sanasta 1/2015.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä