11.6.2014Teksti Janne VillaKuva Tuukka Koski

Olen iloisesti idealisti

Tv-tuottajana menestyksekkään uran tehnyt Saku Tuominen keskittyy nyt tärkeinä ja hauskoina pitämiinsä projekteihin, joissa voi parantaa maailmaa.
– Minulle unelman ja idean välinen raja on veteen piirretty viiva.

k-24-2014-04-saku tuominen.jpg
– Tarvitsemme itsetunnon ja ironian välistä tasapainoa. Meillä pitää olla sen verran itsetuntoa, että uskallamme tehdä rohkeasti uusia asioita ja voimme olla tyytyväisiä itseemme, niin ettemme vähättele tekemisiämme. Mutta meillä on oltava myös itseironiaa, ettemme ota itseämme turhan vakavasti, sanoo Saku Tuominen.

Mitä te kadutte elämässänne? Saku Tuominen heittää haastavan kysymyksen Kampin palvelutalon 80 seniorille. Yksi vanha rouva vastaa, ettei hän kadu mitään.

”Sinä valehtelet!”, muut mummot huutavat kuorossa.

Useimmat katuvat Tuomisen mukaan sitä, etteivät he tehneet enemmän sellaisia juttuja, joista haaveilivat.

– Tarvitsemme positiivista asennetta elämää ja omaa kasvua kohtaan. On tärkeää kokea, että omalla elämällä ja työllä on jokin isompi merkitys. Olennaista ovat myös hyvät ihmissuhteet.

– Minulle tärkeintä ovat läheiseni, perhe ja lapset, uuden oppiminen ja kiinnostavien asioiden tekeminen sekä eteenpäin meneminen, Tuominen listaa haastattelussa.

Hyvä elämä ei ole välttämättä helppoa tai onnellista, hän lisää. Kestävää hyvää oloa tuovat usein vaikeudet, joista selviytymisen kanssa on joutunut venymään.

Uskon tekojen voimaan

Suomen suosituimpien puhujien joukkoon lukeutuva Saku Tuominen tapaa tilaisuuksissaan kehottaa ihmisiä menemään sanoista tekoihin unelmiensa ja ideoidensa toteuttamisessa.

Hän uskoo, että lähes jokaisella tulotasolla ihmiset voivat tehdä ”hauskoja, kauniita ja yllättäviä asioita”. Esimerkiksi vapaaehtoistyön järjestöt ja kansalaisopistot tarjoavat lukemattomia toimintamahdollisuuksia.

Jos haaveilet kukkakaupan perustamisesta, mene lauantaisin töihin kukkakauppaan ja kokeile, miltä työ tuntuu. Jos haluat tehdä hyvää, mene mukaan jonkun yhteisön kampanjaan ja testaa, miltä homma maistuu.

– Suurimmat esteet ovat mielemme sisällä. ”Ei se niin hyvä idea ollutkaan...” En tarkoita mielipuolista kouhottamista, vaan sitä että tekisimme enemmän puhumisen sijasta. Uskon tekojen voimaan.

– Mieli muuttuu tekojen kautta, mutta me rakastamme asioiden suunnittelua ja lykkäämistä, strategioiden laatimista ja lauseita, jotka johtavat työryhmän perustamiseen. Tekemisen konkreettisin muoto on usein raportti tai suunnitelma, Saku Tuominen suomii byrokraattista mielenlaatua.

Yrittäjänä hän kannattaa jatkuvan kehittämisen mallia, jossa uusia ideoita ja toimintatapoja kokeillaan ennakkoluulottomasti, erehdyksiä tai epätäydellisyyttä pelkäämättä. Vain siten tunnistetaan se, mikä toimii käytännössä ja mikä tuntuu hyvältä. Virheistä oppii.

Maailma on mahdollisuuksia täynnä

Tv-tuottajana parikymmentä vuotta työskennellyt Saku Tuominen perusti taannoin liikekumppaninsa Juha Tynkkysen kanssa Idealist Group -yrityksen.

– Firman kantava ajatus on, että me yritämme parantaa maailmaa hyvin jalostetuilla ja toteutetuilla ideoilla. Olemme iloisesti idealisteja, Saku Tuominen selvittää.


Lue koko haastattelu nettilehdestä


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä