19.10.2017Teksti: Janne VillaKuva: Lehtikuva

Onko elämä kosminen erehdys?

Teologian tohtori Olli-Pekka Vainio palasi kesällä Princetonista, jossa hän työskenteli Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan astrobiologiaan liittyvässä projektissa. Astrobiologia tutkii muun muassa elämän syntyä ja edellytyksiä.

k-42-2017-04-Olli Pekka VAinio ja LutherOlli-Pekka Vainion tutkimuskohteet ulottuvat Lutherista kosmologiaan.


 


Nasaa kiinnosti, mitä seurauksia mahdollisella Maan ulkopuolisella elämällä on meille. Projektissa Olli-Pekka Vainion tehtävä oli arvioida asiaa kristinopin näkökulmasta.

– Miksi olemme täällä – tämä on suunnattoman innostava ja kihelmöivä kysymys. Kristilliset kirkkokunnat ovat yleensä sitä mieltä, että kysymys Maan ulkopuolisesta elämästä on kiinnostava, muttei tuota suuria myllerryksiä uskontomme kannalta, Olli Pekka Vainio kiteyttää.

Princetonin yliopiston professori Ed Turner on todistanut todennäköisyyslaskelmilla, ettei meidän edes pitäisi olla olemassa. Pelkästään fyysisten ja kemiallisten olosuhteiden saaminen sellaisiksi, että elämä on mahdollista, on erittäin epätodennäköistä.

– Ateisti Turnerin mukaan elämä on kosminen erehdys, sattuman oikku. Hän suhtautuu hyvin skeptisesti siihen, että missään muualla voisi olla elämää.

Planeettamme päräyttävä hienosäätö

Tiede avaa kaiken aikaa tarkemmin sitä, kuinka planeettamme on hienosäädetty synnyttämään elämää.

– Me olemme saaneet pallon, joka on jokseenkin stabiili. Evoluutio on tuottanut useiden kvanttihyppäyksien kautta lisääntyvän, monisoluisen olion ja kommunikatiivisen kulttuurin.

Universumimme ominaisuudet, kuten fysikaaliset vakiot, mahdollistavat ruumiillisen tietoisen elämän kehittymisen.

– Jotta kaikki vakiot osuisivat kohdilleen, kyseessä on samanlainen onnenkantamoinen kuin jos heittäisit tikkaa kosmoksen toiselta laidalta ja osuisit napakymppiin, joka on protonia pienempi, Vainio vertaa.

Lisääkö tämä Jumalan luomistyön todennäköisyyttä?

– Onhan tässä päräyttäviä elementtejä. Oma elämykseni on lähinnä esteettinen. Tajuan elämän synnyn suunnattoman epätodennäköisyyden ja sen laskemisessa käytettyjen yhtälöiden kauneuden, vaikken osaa itse niitä laskea.

– Jumalasuhteeni kannalta astrobiologia ei ole keskeinen asia, vaikka totta kai innostun näistä teemoista välillä siltäkin kannalta.

Lue koko juttu Sanasta 42


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä