22.1.2015Teksti Janne VillaPiirros Erkki Kuusanmäki

Onko sananvapaudella ja satiirilla rajansa?

Saako mistä tahansa tehdä satiiria tai pilkkaa? Pilapiirtäjät Ville Ranta ja Erkki Kuusanmäki puntaroivat sananvapauden ja uskontorauhan rajoja.

k-04-2015-4-Sarjakuva kuusanmäki
Äärikristillisyyttä tämäkin. Erkki Kuusanmäen piirros.

Ville Ranta tunnetaan poleemisena ja provokatiivisena sarjakuvataiteilijana. Pariisin iskujen jälkeen itsesensuuri on iskenyt häneenkin. Tämä ei johdu pelosta vaan tiedon lisääntymisestä.

– Muhammedin kuvaaminen nähdään perusmuslimienkin joukossa islamin vastaiseksi agendaksi ja tarkoitukselliseksi loukkaukseksi. Muhammed-piirroksia on hankalaa tehdä, koska en halua halventaa islamia.

Heti Pariisin iskun jälkeen Ranta julkaisi kuitenkin Kirkko ja kaupunki -lehdessä piirroksen, jossa Muhammedia oli ammuttu vatsaan. Kuvassa oli ”muitakin terrori-iskussa haavoittuneita”: muslimit, uskovat ja ateistit.

Poleeminen ja provokatiivinen sarjakuvataiteilija ajattelee edelleen, ettei monikulttuurisessa yhteiskunnassa voi olla mitään tahoa, jolla olisi oikeus olla pahoittamatta mieltään.

Eri uskonto- ja kirkkokunnilla sekä uskonnottomilla on oma käsityksensä pyhästä, Ville Ranta toteaa.

– Pyhien arvojen pilkkaamista ei voi estää, koska kaikki eivät jaa samoja arvoja. Ajatus, että kaikkien ihmisten pyhiä arvoja voisi kunnioittaa, on mahdoton.

Onko joku niin pyhä aihe, ettet tekisi siitä pilaa?

– En tietenkään piirrä omien arvojeni vastaisesti. Olen kristitty. En esimerkiksi tekisi pilapiirrosta, jonka sanoma olisi että Raamattu on roskaa tai ettei Jumalaa ole olemassa.

– Kysymys ei ole siitä, voiko jotakin aihetta käsitellä, vaan miten sitä käsitellään. ortodoksitaiteilija vastaa.

Espoonlahden kappalainen Erkki Kuusanmäki on toiminut papin työnsä ohessa pilapiirtäjänä 1980-luvulta lähtien.

– Muslimien toleranssi on selkeästi matala, mikäli islamista tehdään huumoria ja satiiria. Tiukin islamin tulkinta tukahduttaa niin sananvapauden kuin uskonnonvapaudenkin, Kuusanmäki arvioi.

Islamin tulisi tarkastella avoimemmin niitä ongelmiaan, jotka ovat käsittelemättä.

– Jos islamilaisen maailman epäkohtia nostaa esiin, kritiikistä saattaa seurata hyvin väkevä torjunta. Silmät suljetaan helposti.

Lue koko juttu Sanasta 4/2015


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä