10.8.2017Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Puuvillapelloilta vapauteen

k-32-2017-04-Tiina-Sinkkonen-sisälle
– Mahalia Jackson rohkaisi kuulijoitaan luottamaan Jumalan voimaan ahdistusten ja vaikeuksienkin keskellä. Hän toimi hengennostattajana ja uskon vahvistajana, kertoo samalla alton äänialalla operoiva oopperalaulaja Tiina Sinkkonen.

Mahalia Jacksonin laulut ovat yhä inspiroivia niin hengellisesti kuin yhteiskunnallisestikin. Gospellaulaja sitoutui täysillä oikeudenmukaisuuden ja rakkauden sanoman välittämiseen. Mahalia eli todeksi sen, mitä hän lauloi – ja niin 

”Kerro heille unelmasta, Martin!” muuan pastorin edellä esiintynyt Mahalia Jackson huudahti Washingtonissa 1963.

”Gospelin kuningattareksi” kutsuttu Mahalia Jackson (1911–1972) oli rotusortoa vastustavia mustia rohkaiseva kansalaisoikeusaktivisti. Kollega Harry Belafonte piti presidentti John F. Kennedyn virkaanastujaisissakin esiintynyttä Jacksonia Yhdysvaltain vaikutusvaltaisimpana mustana naisena.

Jackson toivoi musiikkinsa murtavan jotain siitä vihasta ja pelosta, jotka erottivat mustia ja valkoisia. Hän kiersi Kingin kanssa maata, etelävaltioiden rasistisimpia ja pimeimpiä perukoita myöten.

Laulat todeksi luvatun maan

Mahalia Jacksonin unelmat elävät edelleen Suomessakin hänen laulujensa ja monien kotoisten taiteilijoidemme kautta.

Jaakko Löytty on omistanut kappaleensa Laulat todeksi luvatun maan (1996) Jacksonille, joka auttaa eksytettyjä löytämään tiensä pimeässä.

”Tähän päivään vuosikymmenten takaa, kantaa säveles ihanimmat. Halleluja, sinun lauluistas uutta voimaa saan. Sinä valat rohkeutta vaeltajaan. Halleluja, lohdutusta on äänes tulvillaan.

Kun sä laulat, Mahalia Jackson, minä aavistan vapauden. Sinä laulat todeksi luvatun maan. Minä kuulen kun katkeaa kahleet, ja mä tunnen sen helpotuksen...”

Mahalian innoittamien muusikoiden armoitettuun joukkoon on liittynyt myös oopperalaulaja Tiina Sinkkonen. Hän on tehnyt yhdessä pianisti Eric-Olof Söderströmin, basisti Patrik Latvalan ja rumpali Thomas Törnroosin kanssa Mahalia Jacksonille omistetun hienon tribuuttilevyn Sweet Chariot Comin´.

Jacksonin esittämiä lauluja sisältävä, jatsahtava levy julkaistaan kahden viikon kuluttua Helsingin Taiteiden yössä, Töölön kirkossa. Albumi sisältää klassikoita kuten Wade In The Water, Down By The Riverside, Joshua Fit The Battle Of Jerico ja Swing Low, Sweet Chariot sekä harvinaisempaa herkkua.

Yhtye on konsertoinut jo reilun vuoden ajan pääasiassa kirkoissa.

– Afroamerikkalaiset spirituaalit ovat todella lähellä sydäntäni. Ne eivät ole liian siloteltuja, kiillotettuja tai hunajaisia vaan aidon elämänmakuisia lauluja, Sinkkonen kertoo...

Tämä haastattelu on katkelma. Lue se kokonaan Sanasta 32/2017!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä