5.11.2015Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Oravanpyörässäkin voi olla vapaa

rikurantala

Maailmanmatkaajina tunnetuksi tulleet toimittaja ja tuottaja Riku Rantala ja kuvaaja ja ohjaaja Tuomas ”Tunna” Milonoff ovat toteuttaneet unelmansa. He tekevät työkseen sitä, mistä nauttivat: matkoja, tv-ohjelmia ja kirjoja.

Madventures-matkailuohjelmasarja on myyty jo 200 maahan ja Docventures-sarjakin on onnistunut yli odotusten. Helsingin Punavuoressa meren lähellä sijaitsevassa toimistossa ahertaa kymmenen ihmistä.

Riku ja Tunna saivat viime viikolla Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon. He ovat uudistaneet Docventures-ohjelmallaan tv-dokumentin lajityyppiä ja löytäneet kokonaan uusia yleisöjä vakavia asioita käsitteleville dokumenttielokuville.

Parivaljakon uusin yhteinen ponnistus on elämäntaito-opas Mad Success, jossa he pohtivat menestykseen ja epäonnistumiseen vaikuttavia tekijöitä. ”Kieli poskessa duunatussa”, muodoltaan humoristisessa mutta sisällöltään syvällisessä oppaassa mietitään, miten ihmiset voisivat voittaa heikkoutensa.

– Onnistumista mitataan usein pinnallisesti rahalla, materialla ja julkisuudella. Me olemme haastatelleet filosofeja, munkkeja ja taiteilijoita ja kirjoittaneet siitä, mitä olemme oppineet eri puolilla maailmaa.

– Havaintojemme mukaan seitsemän perusheikkoutta, kristityt puhuvat seitsemästä kuolemansynnistä, vaivaavat ihmiskuntaa. Ihmiset painivat samojen moraalisten kysymysten kanssa, Rantala kertoo.

Ahneudessa ja
ylpeydessä rypemisestä

Hurjapäinen uusiin tilanteisiin heittäytyminen ja intohimo omaa työtä kohtaan ovat olleet epäsovinnaisen kaksikon valtteja.

Kuolemansyntejä käsittelevässä oppaassakaan ei säästellä itseä.

Rantala suomii reippaasti omia heikkouksiaan, kuten sitä, että hän pitää ahneuden ja ylpeyden synneissä rypemisen rajamailla olemisesta.

Oikeanlaisessa itsensä rakastamisessa on kyse itsetuntemuksesta ja armosta. Lue Sanasta 45/15, mitä Riku Rantala sanoo näistä.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä