10.3.2016Teksti Janne VillaKuva Lehtikuva

Päivi Nerg: Islamin haaste voi kääntyä positiiviseksi

k-10-2016-1-Kansi Päivi Nerg– Muslimit tuovat oman uskonsa vahvasti julki, mutta me luterilaiset kristityt olemme aika hiljaa, sanoo kansliapäällikkö Päivi Nerg.  – Toivon, että ymmärtäisimme olla yhtä lailla ylpeitä uskonnostamme.

Turvapaikanhakijoiden äkillinen tulva synnytti yhden rauhanajan hurjimmista hässäköistä viranomaisille. Suomen sisäisestä turvallisuudesta, kuten poliisista, palo- ja pelastuspalvelusta, rajavartiostosta, tullista ja maahanmuuttoasioista vastaava kansliapäällikkö on ollut tapahtumien keskipisteessä.

Viranomaisten toiminta on herättänyt luottamusta. Etulinjassa operoineet sisäministeri Petteri Orpo ja sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg ovat saaneet kiitoksia.

– Viranomaisten yhteistyö on toiminut hienosti. Tilanteen saaminen nopeasti hallintaan oli huikea kokemus meille kaikille. Muut eurooppalaiset ovat ihmetelleet, miten me teimme sen Suomessa, Päivi Nerg sanoo.

Luterilaiset ovat
liian anteeksipyyteleväisiä

Uskonnon ymmärtämisen merkitys yhteiskunnassa on vain lisääntynyt, varsinkin islaminuskoisten maahanmuuttajien myötä. Tämä pakottaa kysymään, mikä on meidän oma uskontokulttuurimme ja onko sitä ylipäänsä, Päivi Nerg huomauttaa.

– Muslimit tuovat oman uskonsa vahvasti julki, mutta me kristityt olemme aika hiljaa. Luterilainen kulttuuri on sellainen, että uskomme ehkä hiljaa mielessämme, ja koemme uskon yksityisasiaksi.

– Toivon, että ymmärtäisimme olla yhtä lailla ylpeitä uskonnostamme. Tässä ei ole onnistuttu kovin hyvin. Pyydämme anteeksi luterilaisia perinteitämme.

Nerg ei usko kristinuskon häviävän Suomesta.

– Islamin asettama haaste uskonnon pohtimiseen voi kääntyä positiiviseksi asennemuutokseksi. Me voimme ymmärtää kristinuskon hyvät puolet ja vahvuudet ja pysähtyä niiden ääreen.

Nerg toimii etnisten asioiden neuvottelukunnan varapuheenjohtajana. Etnossa on mukana eri uskontojen päämiehiä, jotka kykenevät tekemään yhdessä työtä toisiaan kunnioittaen.

– He kysyvät, miten ihmeessä me voimme käydä keskustelua siitä, voidaanko Suvivirttä laulaa koulussa. Yhtä lailla kuin he haluavat, että heidän uskontoaan kunnioitetaan, he ymmärtävät että meillä on velvollisuus kunnioittaa omaa uskontoamme.

Kiireinen nainen käy säännöllisesti messussa.

– Jos ehdin kymmeneksi kirkkoon, se antaa aina hyvää oloa ja rentoutumista. Isäni oli kanttori. Messu on ollut minulle lapsesta lähtien kotoinen ja hyvä paikka, josta saan voimaa ja viisautta.

Lue myös, mitä Päivi Nerg ajattelee Suomen turvallisuuteen liittyvistä uhkakuvista, katupartioista, maahanmuuttajien kotouttamisesta ja vihapuheesta, jota kohdistuu myös pakolaiskriisiin henkilöityneeseen kansiliapäällikköön. Koko juttu Sanassa 10/2016.


 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä