15.1.2015Teksti Janne VillaKuva Jussi Vierimaa

Pitääkö Herra huolen hulluistaan?

Aiju

Aiju tapaa tanssia pöydillä illanvietoissa. Kerran kun pöytä alkaa heilua osakunnan juhlissa, hän tarttuu kristallikruunuun ja putoaa sen kanssa alas. Kallis ilmalento köyhälle kirjallisuustieteen, psykologian ja sosiologian opiskelijalle. ”Keskipisteenä oleminen oli minulle tärkeää, vaikken sitä itse silloin tiedostanut”, 75-vuotias rouva analysoi nuorta itseään Sinikka Klemettilän elämäkertakirjassa Aiju – Aiju von Schöneman muistelee.

– Olin jo silloin aika hullu kaiken maailman rimpsuissani, hän vahvistaa maan alla olevassa Pyhän Hengen kappelissa Turun keskustassa.

Kainuussa kasvanut nimismiehen tytär omaksui lukioaikana persoonallisen pukeutumistyylinsä. Erikoisuuden tavoitteluun vaikutti 14-vuotiaana koettu raiskausyritys. Tapauksesta jäi jonkinlainen itseinho – mallinakin toiminut kaunotar ei pitänyt kehostaan.

”Ajattelin, että minussa on jotain vikaa, että minun täytyy verhota itseni... Minulla oli hirveä pelko miehiä kohtaan.”

Pahimmat pelot tulivat todeksi.

Parantumattomia
vammoja perheväkivallasta

Kulttuuriradikaalit kyseenalaistivat perinteiset arvot 1960-luvun alussa. Turun ja Helsingin kirjallisuus-, teatteri- ja taiteilijapiireissä pyörinyt Aiju von Schöneman tunsi monet heistä henkilökohtaisesti.

Helsingissä toimittajana työskennellessään hänen piti tehdä juttu, jossa Pentti Saarikoski keskustelee tv-psykiatrin ja kirjailijan Armo Hormian kanssa. Miekkoset joivat niin paljon, ettei järkevästä dialogista tullut mitään.

Aiju lähti jatkamaan Hormian jututtamista Turkuun. He ihastuivat ja avioituivat. Von Schönemanista tuli Hormian omistaman Tajo-kustantamon kustannusjohtaja.

Suhteen alkuhuuman jälkeen alkoi pahoinpitely.

– Luulin ensin, että väkivaltainen käytös oli vain mustasukkaisuutta. En uskaltanut vastata edes puhelimeen, kun hän epäili minun tekevän treffejä.

Raivonpuuskia pahensi Dianabol, psyykenlääke ja urheilijoidenkin käyttämä steroidi, jota alkoholisoitunut psykiatri söi. Mies löi ja potki vaimoaan, joka joutui monta kertaa sairaalaan.

Kylpyammeessa vaimon päälle laskettiin tulikuumaa vettä. Ranteessa on grillipuikolla poltettuna miehen nimikirjaimet.

– Minulla on parantumattomia vammoja. Leukaluut ovat vieläkin sijoiltaan, Aiju hymähtää.

Viimeisenä avioliittovuonna vaimo sekä 1- ja 6-vuotiaat lapset pakenivat 150 yöksi pois kotoa.

Lue koko juttu Sanasta 3/2015


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä