8.5.2014Teksti Ninarose MaozKuva Uzi Varon

Pitkä tie kotiin

K-19-2014-01-Kansi A
Renate Kaufmann asuu Jerusalemissa puolisonsa Seadia Amielin kanssa. Ikäeroa pariskunnalla on 36 vuotta.


Renate Kaufmann säästyi keskitysleiriltä, mutta menetti isänsä juutalaisvainoissa. Silti häneltä evättiin pääsy Israeliin.

Kun ekaluokkalaisen Renate Kaufmannin opettaja pyysi pientä oppilastaan välittämään viestin vanhemmilleen, ettei tyttöä lähetettäisi enää kouluun, ymmärsivät vanhemmat syyn. Puoliksi juutalaisen tytön kävisi ennen pitkää huonosti.

– Kiitos siitä, että olen yhä hengissä, kuuluu viisaalle opettajalleni, Renate Kaufmann miettii yli 70 vuotta myöhemmin Jerusalemin kodissaan.

Elettiin vuotta 1942 Kölnissä. Asenteet juutalaisia vastaan olivat käyneet yhä jyrkemmiksi. Albert Kaufmann oli kauan aikaisemmin menettänyt työnsä tutkijana. Perhe eli kristityn Margharet-äidin ompelimon tulojen varassa. Kunnes eräänä aamuna rakennus, jossa ompelimo oli sijainnut, oli tipotiessään. Se oli joutunut pommituksen kohteeksi.

Viranomaiset järjestelivät juutalaisten elämää uudelleen. Kaufmannin perhe sai käskyn jättää kotinsa ja muuttaa suureen taloon, jossa asui jo ennestään monta juutalaisperhettä. Jokainen perhe sai yhden huoneen käyttöönsä.

Albert ja Margharet Kaufmann tiesivät, että olisi vain ajankysymys, milloin tilanne pahenisi ja heidän henkensä olisi uhattuna. He olivat huolissaan erityisesti tyttärestään. Lopulta he päättivät viedä Renaten Etelä-Saksaan turvaan.

Isä vietiin keskitysleiriin 

Kun 6-vuotias Renate jätti jäähyväiset isälleen, ei hän tiennyt, ettei enää koskaan näkisi rakasta Papaa. Pian vanhemmat vietäisiin kokoamisleirille, josta juutalainen isä lähetettäisiin edelleen keskitysleirille.

Albert Kaufmannin  matkan määränpäänä piti olla Theresienstadt. Se oli nykyisen Tšekin alueella sijaitseva esittelyleiri, jota natsit käyttivät propagandassaan esimerkkinä keskitysleirin mallikelpoisuudesta. Sinne vietiin poikkeuksellisen lahjakkaita muusikkoja, kirjailijoita ja tiedemiehiä. Leiri oli kuulu muun muassa rikkaasta kulttuurielämästään.

Leiriltä säästyi paljon vankeja, mutta sodan loputtua tuli tieto, ettei Albert Kaufmann ollut heidän joukossaan. Hänet tapettiin jo matkalla leirille. 

Kaufmannin perheen elämä ei ollut mennyt helpoimman kaavan mukaan aiemminkaan.

– Kun kristitty äitini ja juutalainen isäni tapasivat, vastustivat äitini sukulaiset avioliittoa, Renate kertoo.

Albert ja Margharet Kaufmann pitivät kuitenkin päänsä ja avioituivat. Vuonna 1937 heille syntyi Renate. Tyttö oli vanhempien silmäterä ja sai ainoana lapsena vanhempiensa jakamattoman huomion. Albert-isä työskenteli isossa yhtiössä tiedemiehenä ja ansaitsi hyvin. 

Kaufmannit asuivat kauniissa kodissa kaikkine mukavuuksineen. Elämä oli helppoa ja hyvää.

– Äitini oli kristitty, mutta enemmänkin tapakristitty. Juutalainen isäni antoi minulle oikean kristillisen kasvatuksen. Hän oli uskossa Jeesukseen ja opetti myös minua pienestä pitäen rukoilemaan ja turvaamaan Taivaan Isään. Se on kantanut minua elämässäni. 

Lue miten sitten kävi ja mitä vaikeuksia Renate koki yrittäessään päästä Israeliin Sanasta 19/2014


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä