16.2.2017Teksti Janne VillaKuva Sampo Korhonen

Rento meininki, parempi elämä

ilona

Yritysmaailmassa psykologi, yritysvalmentaja Ilona Rauhala kohtaa itsekontrollin mestareita, jotka yrittävät hallita elämäänsä viimeiseen asti. Psykologi tukee huippusuorittajien onnistumista tavoitteissaan, mutta toisaalta hän pitää tehtävänään muistuttaa, että me olemme yhä rajallisia ihmisiä.

– Olisin varmasti hoikempi ja rikkaampi, jos järjestäisin elämäni excel-taulukon avulla. Tärkeimpiä asioita, kuten ihmissuhteita, on kuitenkin vaikea laittaa exceliin.

– Hyvinvointi on paljon enemmän kuin pankkitilin saldo tai juoksukunto. Rennompikin meininki voi johtaa hyvään elämään.

Yksi länsimaisen ihmisen suuri mielenharha on vanhenemisen ja kuolemisen tosiasian väistäminen, Ilona Rauhala näkee.

– Jotkut amerikkalaiset ja heitä jäljittelevät opettajat toitottavat, että jokaisen on mahdollista saada loputtomiin elinvoimaa, käsittämättömiä rikkauksia, rahaa ja mainetta, ylivoimaista fyysistä kestävyyttä ja voimaa.

– Tavoitteellisen ja menestyksellisen elämän ihailijat ja suorittajat kuvittelevat ihmisen olevan kuin kone. Moni määrätietoinen nykyihminen pyrkiikin toimimaan kuin kone. Se on sairasta. Ihmisyyttä ryöstöviljellään.

Juokse hyvä juoksu ja nauti matkasta

Ilona Rauhala siteeraa usein Raamatun lempikohtaansa Saarnaajan kirjasta. Kukaan kun ei ole kiteyttänyt sen paremmin ajatusta siitä, että kaikella on aikansa.

”Aika on istuttaa ja aika repiä maasta, aika on purkaa ja aika rakentaa, aika itkeä ja aika nauraa, aika on valittaa ja aika tanssia, aika on syleillä ja aika olla erossa, aika etsiä ja aika kadottaa…”

– On siistiä, että elämään mahtuu sekä iloa että surua. Elämänkaaressa on monenlaisia vaiheita.

– Me emme lähde samalta viivalta. Jokainen joutuu juoksemaan matkansa omilla resursseillaan. Matkasta kannattaa joka tapauksessa nauttia mahdollisimman hyvillä mielin, juoksee sitten enemmän tai vähemmän.

Lue koko juttu Sanasta 7/17.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä