18.6.2015Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Puutarha on aavistus paratiisista

k-25-2015-4-Tuomo Salovuori vivamosSA2
Tuomo Salovuori osallistui Sanan Suvipäiville Vivamossa ja kävi samalla kastelemassa retriittipuutarhan taimilavaa.
Puutarha hoitaa ja kuntouttaa. Sielu, mieli ja ruumis elpyvät luonnossa, vakuuttaa Sininauhaliiton projektipäällikkö Tuomo Salovuori.
  – Tykkään puutarhurin identiteetistäni niin paljon, että jos hautakiveeni kirjoitetaan jokin titteli, se olkoon: Puutarhuri!

”Nytkö se taas alkaa?” Tuomo Salovuoren puoliso parahti alistuneena, tuurijuopon vaimoille tyypilliseen tapaan, nähdessään kotona ensimmäiset laatikot.

– Yritin tänä vuonna vähän rajata toimintaani, mutta muutama retkahdus tapahtui. Minulla on kavereita, jotka sairastavat samaa tautia. Kun lumi sulaa ja multa tuoksuu, meitä viedään taas, Tuomo Salovuori tunnustaa puolivakavissaan.

Siemenien ja taimien osto menee usein överiksi. Puutarhanhoitoon hurahtaneen keväästä ja kesästä kuluu iso osa kasvien kasteluun ja siirtelyyn.

– Lehtikaali oli viimeinen retkahdus. Syy on mainonnan, sillä sen terveellisyyttä hehkutettiin. Samettikukkaa ja ruusupapuakin tuli hankittua jaettavaksi asti. Kuitenkin kohtuuden rajoissa.

Luonto hoitaa
ruumista ja sielua

Päihdetyöhön keskittyneen Sininauhaliiton projektipäällikkö tekee ja kehittää kuntouttavaa työtä luontoympäristöissä päihde- ja mielenterveyskuntoutujien, maahanmuuttajien, ikääntyneiden ja lastensuojelun asiakkaiden kanssa.

Luonto vahvistaa positiivisia tunteita ja asenteita.

– Monelle tekee hyvää jo pelkkä raitis ilma ja ruumiinjäsenten käyttäminen. Jotkut eivät prosessoi asioitaan puhumalla vaan toimimalla. Toiset ovat menettäneet luottamuksensa ihmisiin. Eläinten kanssa puuhaaminen voi auttaa heitä, Salovuori selvittää.

Euroopassa laajalle levinnyt Green Care -toiminta on sopeutettu suomalaisiin oloihin Sininauhaliiton Vihreä veräjä -hankkeessa. Sen toimintamuotoja ovat puutarhanhoito, kalastus, kuntouttava maatilatoiminta ja eläinaktiviteetit sekä luontoon liittyvät kädentaidot.

Vivamoon perustettiin
pieni keidas

Lohjan Vivamoon rakennettu retriittipuutarha syntyi Tuomo Salovuoren tutustuttua englantilaisiin ”hiljaisuuden puutarhoihin”.

– Olin kiinnostunut retriitinomaisesta hengellisyydestä väsyttyäni välillä puheisiin ja performansseihin. Vivamon silloinen johtaja Kalevi Rautjoki ehdotti, että rakennetaan retriittipuutarha.

Puutarhaa hoidetaan talkoovoimin Anna-Mari Kaskisen sanoittaman laulun hengessä: ”Riisu kengät, maa, jolla seisot on Herran, pyhää ja puhdasta maata. Katso ja kuuntele hiljaa, vaikka paljon et ymmärrä saata.”

Lue koko juttu Sanasta 25/2015


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä