9.7.2015Teksti Janne VillaKuva Andreas Janett

Pyhittääkö tarkoitus keinot?

k-28-2015-01-kansi
Historiaa harrastava Lauri Mäkinen kiinnostui Ambomaan värikkäästä siirtomaamenneisyydestä. – Se yhteiskunnallinen järjestelmä ja kulttuuri, jota kirjassani kuvataan, on käytännössä kadonnut. Teos edustaa eräänlaista vaihtoehtohistoriaa, kirjailija kertoo.

Lähetyssaarnaajien elämä oli draamaa täynnä Ambomaalla. Lauri Mäkisen romaani Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset ei luotaa missionaarien hengellisiä syvyyksiä, vaan käsittelee ihmisten sisäisiä ja ulkoisia ristiriitoja ja valtakamppailuja.

Kuka murhasi kappeliin hiiltyneen miehen ja tuhopoltosta pahoin palaneena pelastuneen naisen, joka puukotettiin sairasvuoteelle ennen kuin hän ehti kertoa totuuden tapahtumista?

Lauri Mäkisen vetävästi etenevä ja jännittävä teos Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset (Siltala 2015) lähtee liikkeelle dekkarin tyyliin murhamysteeristä.

Romaani on kuitenkin ensisijaisesti kaunokirjallinen kuvaus ihmissuhteiden ja paikallisen vallan verkostoista 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun Ambomaalla, nykyisen Namibian alueella sijaitsevassa maakunnassa.

Suomalaisten maine on ollut perinteisesti hyvä Namibiassa. Kaukaisesta pohjoismaasta tulleet valkoiset eivät näyttäytyneet kolonialistisina valloittajina vaan auttajina.

Lukemattomilla namibialaisilla on tänäkin päivänä suomalaisia nimiä, kuten Toivo ja Martti – legendaarisen lähetin Martti Rautasen ja Namibian itsenäistymiseen vaikuttaneen Martti Ahtisaaren mukaan.

Suomen Lähetysseuralle Namibia on ollut historiallisesti merkittävin työkenttä, jonka saavutuksista on oltu erityisen ylpeitä.

– He saivat aikaan paljon hyvää. Terveydenhuollon ja koulutuksen järjestäminen ovat kiistattomia ansioita. Kolikolla oli kuitenkin myös kääntöpuolensa.

Mäkisen romaanin keskushahmona on nuorena lähetystyöhön lähtenyt Tobias, vahvan uskon ja suurten päämäärien mies, jonka aatteiden kestävyyden raadollinen reaalitodellisuus haastaa vuosikymmenten varrella.

– Tuossa aikakaudessa oli kiehtovaa tutkia sitä, miten ihmiset pyrkivät hyvään, mutta joutuivat tinkimään samalla omista arvoistaan. Niin reaalimaailma toimii. Kirjassa ei esitetä, että jotkut olivat yksinomaan hyviä ja toiset pahoja.

Päähenkilö Tobias varttuu tarinan myötä nuoresta vanhaksi avioliitossa ja työurallaan. Varakkaista olosuhteista tuleva vaimo uhraa omat kiinnostuksen kohteensa ja lähtee palavasieluisen miehensä matkassa köyhään Afrikan kolkkaan. Mies keskittyy työhönsä ja välit viilenevät.

– Kirjoittaessa minulla oli ristiriitainen suhde Tobiakseen. Toisaalta ymmärsin hänen motiivejaan, mutta toisaalta miehen missiokeskeisyys ja moraalintunto tekivät hänestä vaikean ihmisen. En aina tiennyt, tulisiko häntä arvostaa, inhota vai ehkä sääliä...

Lue lisää Lauri Mäkisen romaanin analyysia Sanasta 28/2015!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä