6.7.2017Teksti: Janne VillaKuva: Jani Laukkanen

Raija Pelli: Sairaus avasi tien seurakuntaan

Minulla on ollut ohjenuorana, että kannattaa olla pikkuisen rohkeampi kuin muut. Kaikki kulkevat mieluiten kadun aurinkoista puolta, mutta puolen vaihtaminen vaatii uskallusta. Löytämäni Jumalan rakkaus ja Jeesuksen opetukset antavat uskoa rohkeuden ja avoimuuden merkitykseen, sanoo toimittaja Raija Pelli. Hän on kirjoittanut uskonnon väärinkäytöstä teoksen Harhaanjohtajat vahvassa uskossa.

k-27-2017-1-Raija Pelli

Sairaus avasi tien seurakuntaan

Olen tavallinen luterilainen. Löysin seurakunnasta hengellisen kotini viidenkympin korvilla, kun jäin Ylen toimittajan työstä sapatille ja minulle puhkesi reuma. Minut leikattiin neljä kertaa kahdessa vuodessa ja sain osatyökyvyttömyyseläkkeen.

Menin mukaan Kauniaisten kappalaisen Anna-Kaisa Tuomen, viisaan hengellisen uskottuni, perustamaan Usko tai älä -ryhmään. Ryhmän lopetettua olen jatkanut jo seitsemättä vuotta seurakuntamme Lukutoukat-piirin vetäjänä, sillä olen aikanaan opiskellut kotimaista kirjallisuutta, suomen kieltä ja psykologiaa sekä taide- ja kulttuurihistoriaa.

Lukutoukka-tytöt puhuvat aroistakin asioista

Meitä on noin 15 naista, jotka kokoontuvat kerran pari kuussa keskustelemaan kirjallisuudesta. Käymme myös kulttuuririennoissa, kuten teatterissa ja oopperassa. ”Tyttöryhmämme” puhuu aivan kaikesta. Mietimme arjen havaintojen kautta vaikkapa sitä, millaista voisi olla hengellisyys uudessa elämänvaiheessa, kun tupa tyhjenee.

Olemme lukeneet esimerkiksi Eero Huovisen kirjoja ja Raamatun naiskohtaloista. Vuorisaarna, Saarnaajan kirja ja Korkea veisu ovat uskomattoman hienoja tekstejä. Monet meistä ovat löytäneet hengellisyytensä kirjojen kautta. Kaikki hyvä kirjallisuus on enemmän tai vähemmän hengellistä.

Asioiden oli tarkoitettu tapahtuvan näin

Sairastuttuani vakavasti syytin itseäni: miksi minä sairastuin? Mitä olin tehnyt väärin? Työlle liian persona olin lyönyt laimin perhe-elämääni ja käynyt läpi pari avioeroa. Myöhemmin tajusin, että yhtä hyvin minä voin sairastua kuin joku muukin. Vasta kun minut pysäytettiin, löysin vastauksia hengellisistä pohdinnoista. Sain uskosta elämääni uuden ulottuvuuden, jonka luulen heijastuneen myös perheeseeni ja ystäviini. Kun ihminen on avoin ja vastaanottavainen ja antaa itsestään, hän saa yleensä samanlaista kohtelua.

Lue koko juttu Sanasta 27/2017


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä