21.6.2018Sanat Heli KarhumäkiKuva Marko Koivuporras

Rakastan Suomen juhannusta!

k-25-2018-03-Nina Nahkala (c) Marko Koivuporras

Kun Nina Kosacheva Kaukasian Georgiasta rakastui 20-vuotiaana suomalaiseen mieheen, hän muutti epäröimättä tämän kotikylään Etelä-Pohjanmaalle. Kipujen ja ilojen kautta toteutui unelma suuresta perheestä ja valoisan kesäyön sukujuhlista kotijärven rannassa.

Kuvataiteilija Nina Nahkala, 58, sovittelee hiuksilleen kukkaseppelettä koivujen katveessa. Puhe pulppuaa vivahteikkaalla suomen kielellä ja ilmoille helähtelee nauru. Alkukesän helteiden lämmittämä Lappajärven vesi liplattaa vain seitsemän metrin päässä perheen omakotitalosta.

Nina istahtaa valokuvaa varten rannan tuntumaan kiviportaalle ja katselee maakunnan suurimman järven ulapalle. Lempeä maisema on rajuilmoilla ankara, ja talvella jäät särkivät laiturin.

– Rakastan tätä maisemaa. Uusi laituri vain täytyy tehdä särkyneen tilalle, hän toteaa.

Tämän maiseman Nina näki ensimmäisen kerran 37 vuotta sitten muutettuaan puolisonsa kotikylään nuorena vaimona. Keväällä 1981 oli vietetty suuret häät Georgiassa, ja juhannuksen aikaan avioliittoa juhlittiin puolison pohjalaisen suvun kanssa Vimpelissä.

– Rakastan juhannusta, ihanaa keskikesän juhlaa. Luonto on kauneimmillaan, ja yltäkylläinen valo voittaa yön. Taivas ikään kuin lähestyy meitä pohjolan asukkaita. Tunnen siitä mieletöntä kiitollisuutta. Jumalan kaikkivaltius, viisaus ja rakkaus ilmenevät myös hänen luomistyönsä kautta.

Lue Ninan tarina Sanasta 25-26/2018.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä