4.9.2014Ulla-Maija VilmiAndreas Janett

Roolit vaihtuvat, mutta työ jatkuu

K-36-2014-04-arja alho1

Entisen kansanedustaja Arja Alhon kiireet ovat vaihtuneet omaishoitajan arkeen. Sivusta näkee selvästi, mikä nykypolitiikassa mättää.

Mitä teet nyt? Kun kysymyksen esittää entiselle kansanedustajalle Arja Alholta, hän jää miettimään:

— Olen kirjoittaja ja päätoimittaja. Jossain määrin olen tutkija ja äiti, mutta ennen kaikkea olen tytär.

Arja Alhon äidillä todettiin MS-tauti vuosikymmeniä sitten. Puolisonsa kuoltua hän muutti Turengista Helsinkiin tyttärensä perheen luo. Elettiin kolmen sukupolven elämää.

— Kun perheeni muutti Siuntioon, äiti jäi Helsinkiin. Hän sai inva-mitoitetun palveluasunnon, jossa ei ole kynnyksiä. Aikaa myöten kaupunki on säästänyt pois suunnilleen kaikki palvelut, kynnyksettömyyttä lukuun ottamatta, Alho ironisoi.

Tyttären mielestä ratkaisu oli kuitenkin hyvä: äiti pääsi viettämään itsellistä elämää. Hänen ikäpolvensa naiselle, joka on solminut avioliiton parikymppisenä, hoitanut lapsiaan, leiponut paljon ja antanut oman panoksensa myös kyläyhteisön yhteisiin tekemisiin, se on ollut uusi asia.

— Vaikka äitini tauti on ollut armelias, hän on nykyään liikuntakyvytön. Kroppa ei toimi. Pää ja mieli ovat pirteät.

Tytär käy äitinsä luona viikoittain, useampiakin kertoja. Aikoinaan sairaanhoitajaksi valmistunut ja sitäkin työtä tehnyt Arja Alho tietää ja ymmärtää sairautta ja sen ehtoja paremmin kuin kuka tahansa poliitikko tai valtiotieteen tohtori.

Politiikkaan ytimen ulkopuolelta

Arja Alho työskenteli sosiaalidemokraattisena kansanedustajana viisi kautta, yhteensä 20 vuotta. Puolueessa, ja yleisemminkin politiikassa, oli 1980-luvulla suuri sosiaalinen tilaus nuorelle naiselle, sairaanhoitajalle ja valtiotieteitä opiskelevalle opiskelija-aktivistille, jota kiinnostivat myös ympäristökysymykset.

— Pääsin mukaan valtakunnan politiikkaan, vaikka tulin puolueytimen ulkopuolelta. Tavallisempaa on, että poliittinen eliitti uusintaa itse itseään varmentamalla, ketkä pääsevät mukaan, Arja Alho tulkitsee.

Toisaalta hän valitsi varhain puoluekantansa kanttori-isäänsä seuraten. Oma poliittinen osallistuminen ja toiminta alkoivat kouluaikoina.

— Puolueen historiallinen merkitys ja arvot, kansainvälisyys ja solidaarisuus ovat olleet osa identiteettiäni teini-iästä alkaen. Niistä on vaikea päästä eroon.

Silti Arja Alho korostaa puoluesidonnaisuuden sijasta vasemmistolaisuuttaan. Hän haluaa toteuttaa omassa elämässään punavihreää politiikkaa ja elämäntapaa. Hän asuu maalla, on pitänyt kanoja pitkään, lämmittää puilla.

— En kuluta turhaan. Shoppailu ei ole elämänsisältöni, se ei tuota minulle onnea.

Vähän rooleja vanheneville naisille

Vuonna 1983 aloitti kansanedustajana myös toinen nuori nainen, kokoomuksen Sirpa Pietikäinen.

— Meistä tehtiin juttuja joka lehteen. Niihin aikoihin alkoi uusi yksilöllisyyden kausi. Julkisuudessa minua pidettiin kauan nuorena, mutta sitten aivan yhtäkkiä, joskus viisissä kymmenissä, muutuin vanhaksi.

Vaikkei politiikka olekaan Alhon mukaan näyttelemistä, tarjoaa sekin teatterin tapaan vain vähän rooleja vanheneville naisille.

Lue lisää Sana-lehdestä 36/2014


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä