3.7.2014Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Ruumiini ei pelkoa tunne

– Elämä on lahjaa, josta olen erittäin kiitollinen. Vaikeuksienkin keskellä voi olla ihan käsittämätön rauha. Monet tärkeimmistä asioista elämässämme ovat oikeasti ylhäältä annettuja, sanoo syövästä toipuva pappi ja psykoterapeutti Leila Valtonen, 66.

k-27-2014-4-Leila Valtonen
– Armo on kotini, elämänvoimani ja alkuperäni. Jumala on aina ennen minua siellä minne menenkin, Leila Valtonen sanoo.

Rinta oli leikattu helmikuussa 2013. Sytostaatti- ja sädehoidot olivat edessä.

Yhtenä aamuyön tunneista, unen ja valveen rajamailla Leila Valtonen havahtui siihen, että hänen päässään pyöri lause: ”Minun sydämeni iloitsee, mieleni riemuitsee, minun ruumiini ei pelkoa tunne.”

Hän löysi lohdullisen lauseen psalmista 16. Se kulki mukana syöpää vastaan taistellessa ja antoi turvallisuudentunnetta.

– Otin psalmi-kokemuksen hengellisesti vastaan hyvin alkukantaisella tavalla, kiitollisena kuin lapsi. En kyseenalaistanut mitään.

Pitkänäperjantaina lähes kaikki hiukset lähtivät melkeinpä kerralla päästä. Peruukin alla alkoi myöhemmin kasvaa aivan uudenväristä tukkaa. Leila ja ympäristö saivat totuttautua valkoisiin ja kihariin hiuksiin.

– Peiliin katsoessani hätkähdin, koska olin täysin erinäköinen. Sain esitellä itseni tutuille monta kertaa. Myös rinnan menettäminen oli iso asia, vaikka ajattelenkin naiseuden olevan paljon enemmän.

Sairaus pakotti pohtimaan omaa identiteettiä ja elämää: mistä olen tullut ja mihin matkalla?

Lue koko juttu tämän viikon Sanasta.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä