6.3.2014Teksti Heli MarkkunenKuvitis Jarkko Vehniäinen

Sarjakuvapiirtäjä kuvittaa
mitä huvittaa

K-10-2014-04-Kamala luonto

Jarkko Vehniäisen kädenjälkeä saattaa päivittäin seurata jopa miljoonayleisö. Hän tekee työkseen sarjakuvia ja huumorijuttuja.

Parisen vuotta muun muassa Helsingin Sanomissa ja Ilta-Sanomien nettilehdessä ilmestynyt Kamala luonto -sarjakuva hahmottui Vehniäisen mielessä jo kymmenisen vuotta sitten.

– Tein silloin Talkshow-nimistä sarjakuvaa, jonka yhdessä jutussa olivat vieraina ilves ja kärppä, Helsingin vihatuimmat eläimet. Se johtui siitä, että Ilves ja Kärpät olivat pudottaneet Helsingin jääkiekkojoukkueet SM-liigan loppuottelusta. Minun mielestäni ne hahmot näyttivät siinä sohvalla istuessaan niin hauskoilta, että päätin silloin tehdä niistä ihan oman sarjakuvan.

Kamala luonto sijoittuu metsään, joskin satunnaisesti hahmot vierailevat ihmisasutuksillakin. Päähenkilöihin lukeutuvat ilveksen ja kärpän lisäksi kettu, hirvi, karhu, harakat, varis, lammas ja possu.

– Metsäneläimet ovat inhimillistettyjä. Ne toimivat ja ajattelevat vähän niin kuin ihmisten peilikuvana.

Vehniäinen viljelee kristillisiä viittauksia myös metsäneläimistä kertovassa sarjakuvassaan.

– Joskus Kamalassa luonnossa pohditaan esimerkiksi anteeksiantamusta tai toisen puolesta uhrautumista. Ne eivät ole ilmiselviä ja alleviivattuja viittauksia vaan avautuvat ehkä parhaiten asiantuntevalle lukijalle.

Päivittäin ilmestyvää Kamalaa luontoa julkaisee nykyään jo 13 julkaisijaa.

– Onhan se mukavaa, että hengentuotteeni on mahdollisimman laajasti nähtävissä. Motiivinani on herättää jonkinmoisia ajatuksia, tunteita, iloa tai surua ja mitä milloinkin.

Vehniäinen onnistuu tavoitteessaan varsin hyvin, sillä Kamala luonto jakaa ihmisten mielipiteet jyrkästi.

– Usein kuulen sellaista palautetta, että se on joko parhain tai huonoin koskaan tehty sarjakuva.

Hersyvästi Apostolien teoista

Raamatusta ja kristillisyydestä aiheiden ja vaikutteiden ammentaminen on monipuoliselle piirtäjälle tuttua. Uransa alusta asti Vehniäinen on tehnyt kuvituksia, sarjakuvia ja yhden kuvan juttuja myös kristillisiin lehtiin. Apostolien tekoihin perustuvat albumit olivat luontainen jatkumo niille töille.

– Ennen varsinaista käsikirjoitusvaihetta minun piti tehdä taustatyötä. Apunani oli Raamatun tietosanakirjoja, kommentaareja, kahta erilaista Raamattu-sarjakuvaa ja toki Asterix. Siitä katselin, kuinka esimerkiksi Jerusalem, Rooma ja roomalaiset sotilaat oli kuvattu.

Seuraavaksi Vehniäinen teki hahmotelman sarjakuvan kulusta ja sen jälkeen yksityiskohtaisen kuvakäsikirjoituksen. Hän käytti paljon aikaa erityisesti hahmojen käsien ja kehonkielen kuvittamiseen, mikä ilmentää tunnelmaa ja henkilön luonnetta.

– Lopullisen version piirsin siveltimellä ja tussilla. Värityksissä käytän yleensä tietokonetta ja joskus öljyvärejä. Aikataulujen takia tietokoneväritys on nopeampi ja sillä saa hyvää jälkeä aikaiseksi. Jos tulee virheitä, ne pystyy korjaamaan nopeasti.

Apostolinkyydillä ja Sandaalit sauhuten -albumit noudattelevat tarkasti Apostolien tekoja. Piirtäjä on kuitenkin pukenut repliikit arkiseen ja helposti ymmärrettävään kieliasuun.

– Mietin, miten kukin puhuu ja mikä on oikea sanavalinta. On tärkeää, että sarjakuvassa on oma tietty meininkinsä. Vaihtelen puhekuplien sisältöä monestikin, että saan ne kuulostamaan luettuina sellaiselta kuin haluan.

Siinä missä Vehniäinen ujutti Suosikin julkimosarjakuviin kristillisiä viittauksia, hän vastaavasti piilotti muutaman Mikki Hiiri -hahmon Raamattu-aiheisiin albumeihinsa.

– Pikkupoikana luin Mikki Hiiri -sarjakuvia ja varsinkin niitä juttuja, joissa Mikillä oli vielä shortsit. Se on hahmona hauska ja symbolisoi koko sarjakuva-alaa ainakin minulle. Minusta on mukava piirtää se silloin tällöin jonnekin, minne se ei ollenkaan kuulu, taiteilija myhäilee.

Tämä haastattelu on lyhennelmä. Lue Jarkko Vehniäisen haastattelu kokonaisuudessaan  Sanasta 10/2014.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä