30.4.2015Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Sielujen syväluotaaja

Ihmissuhteiden kipeät ristiriidat kasvattavat intensiteettiään ja tiivistyvät jännärin tavoin ohjaaja Petri Kotwican psykologisissa draamoissa.

k-18-2015-4-elokuvaohjaaja2


Petri Kotwican uusi  Henkesi edestä -elokuva käsittelee isoja teemoja, syntiä ja sen sovitusta.

Ohjaajan tunnetuin elokuva on Musta jää (2007). Viiltävä kolmiodraama lepää psykologisesti nappiin osuvan kokonaishahmotuksen varassa. Ohjaaja antaa kunkin kolmesta hahmosta esittää aidosti oman näkökulmansa kestämättömään suhdekuvioon.

Jo Kotwican esikoisteoksessa Koti-ikävä oli vahva psykologinen ote (2005). Se kertoo psykiatriseen hoitoon joutuvasta nuorukaisesta, joka työstää lapsuutensa traumoja.

Sielujen syväluotaaja on herättänyt teoksillaan kirkollistakin kiinnostusta. Haastattelua edeltävänä päivänä ohjaaja oli seurakunnan keskustelutilaisuudessa Espoossa. Toukokuussa hän puhuu Kirkkopäivillä Kouvolassa.

Petri Kotwican lapsuus yksihuoltaja-alkoholistiäidin kanssa oli karhea.

Kotwica kertoo olleensa nuorena sielultaan synkkä.

– Koin akuuttia paniikkia elämän rajallisuuden edessä. Tuntui sietämättömältä tietää kuolevansa kohta.

– Minulla oli voimakas uskonnon vastainen vaihe, joka vei minut aluksi opiskelemaan filosofiaa. Kuvittelin, että suurimmista kysymyksistä voisi päästä eteenpäin järkeilemällä.

Sittemmin Kotwica on alkanut suhtautua kristinuskoon ja kirkkoon yhä myönteisemmin.

– Ajatteluni on kääntynyt 180 astetta sen jälkeen, kun erosin nuorena kirkosta.

– Uskonto käsittelee kuoleman kaltaisia kysymyksiä, joiden kanssa me ihmiset emme yksin pärjää. Siksi on pelkästään positiivista, että on olemassa jokin taho, joka tuo ihmisille lohtua. Kirkko tekee muutenkin niin valtavan hyviä asioita, että kunnioitukseni menee myös sille puolelle, Petri Kotwica kiittää.

Lue Petri Kotwican koko elämäntarina Sanasta 18/2015

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä