8.12.2016Teksti Janne VillaKuva Sampo Korhonen

Sijoitusoppaan kirjoittanut Unna Lehtipuu

k-49-2016-01-Kansi B unna_lehtipuu2

Joulu on antamisen korkeakoulu

Elämänsä fiksu sijoittaminen on vaativaa, sillä tärkeimmät laskutoimitukset eivät mahdu taskulaskimeen. – Aikamme muuntuu vaikeasti euroiksi emmekä edes tiedä, kuinka paljon aikaa meillä on. Talenttimme hintaa on vaikeaa mitata. Tässä sijoittamisen lajissa kannattaa olla kaukaa viisas, toisenlaisen sijoitusoppaan kirjoittanut Unna Lehtipuu kannustaa.

Viestintätoimiston toimitusjohtaja, yrittäjä Unna Lehtipuu, 48, asuu puolisonsa ja neljän lapsensa kanssa kivitalossa, jonka he rakensivat Espooseen.

Tämä talo ei totisesti kaadu tuulessa eikä myrskyssä.

Lehtipuun lapsuudenkodin yhteydessä Pihtiputaalla oli vakuutusyhtiön toimisto.

– Kuulin ihmisistä, jotka menettivät nopeasti kaiken jonkun onnettomuuden tai vaikka salaman seurauksena. Sain alustavaa ymmärrystä siitä, että ihmisen kannattaa miettiä tarkasti, mihin hän elämässään sijoittaa ja millaisia varajärjestelmiä itselleen rakentaa.

– Toinen lapsuuteni taloudellinen ydinmuisto liittyy siihen, että säästäminen oli innostavaa puuhaa. Muistan pankkiin papan kanssa viedyt säästöpossut ja ruskeakantiset säästövihkot, joita räpläsin ja laskin, mitä olin saanut talteen, Lehtipuu kertoo.

Nykyään nainen yrittää ymmärtää saldoonsa vaikuttaneiden syiden ohella niitä psykologisia lainalaisuuksia, jotka ovat rahankäytössä samanlaisia kuin laihduttamisessa.

– Miksi teen juuri tämän ostoksen ja mitä tunnetarvetta se minussa palvelee tai mihin tunteeseen syön? Miksi rouvalla karkasi taas kaupassa mopo käsistä? Ellei näitä asioita mieti, toinen käsi ei tiedä, mitä toinen tekee, kun se tarttuu huomaamatta pullaan, Lehtipuu naurahtaa.

Unna Lehtipuu on miettinyt paljon sitä, mikä on kestävällä pohjalla olevaa vaurautta. Edelliset viisi vuotta, tähän syksyyn saakka, hän työskenteli kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin viestinnässä ja varainkeruussa.

Matkat maailman köyhimpien ihmisten luo laajensivat espoolaisnaisen tajuntaa.

– Kun lahjoitat rahaa toiselle, aivosi palkitsemiskeskukset aktivoituvat. Antaminen – olipa se rahaa, aikaasi tai osaamistasi – aktivoi merkityksen ja palkkion tunnetta. Oksitoniini, tuo ihmeellinen hormoni, joka valtaa kehomme, kun rakastumme, synnytämme lapsen tai harrastamme seksiä, voi kasvattaa myös empatian lihasta.

– Jopa pienten summien kuluttaminen tai pienten hyvien tekojen tekeminen toisten hyväksi voi lisätä selvästi onnellisuuden ja merkityksellisyyden kokemustamme, Lehtipuu perustelee sitä, miksi emotionaalisesti on autuasta antaa.

Sijoitusoppaissa kerrotaan tavallisesti, miten sijoittajan kannattaa hajauttaa riskinsä ja maksimoida voittonsa. Elämäntaito-oppaissa onnistumisen teemaa lavennetaan tyyliin ”miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa”.

Lehtipuun perspektiivi on paljon laajempi hänen teoksessaan Timanttipesula – sijoita elämäsi fiksusti. Hän sukeltaa materialismiin turtunutta aikalaisajattelua ja kulutustottumuksiamme virkistävästi ravistelevassa kirjassaan hyvän elämän peruskysymyksiin.

Miten sijoitat rahasi ja aikasi arvojesi mukaisesti? Miten hyödynnät talenttisi niin, ettei myöhemmin kaduta?

Tämä juttu on katkelma. Lue miten sijoitat Sanasta 49/2016!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä