17.1.2013Teksti: Hellevi PoutaKuvat: Jani Laukkanen

Sosiaalinen omatunto jäi

marina motaleff
-Vaikka suomalainen ei olisikaan koskaan ajatellut Jumalaa, niin hädän hetkellä hänkin vaistomaisesti huutaa Jumalaa. Usko on meissä jokaisessa, vaikkei sitä itse tiedostaisikaan, Marina Motaleff-Kelly sanoo.

Näyttelijä ja ohjaaja Marina Motaleff-Kelly tempautui 1960-luvulla mukaan vasemmistoradikalismiin, kuten suuri osa sen ajan nuorista teatterilaisista.– Ylilyöntejä tapahtui helposti.Olen minäkin myöhemmin pyytänyt joitakin sanomisiani anteeksi.

Marina Motaleff-Kelly vietti lapsuutensa Helsingissä luontevasti sekä luterilaisen että ortodoksisen kirkon piirissä. 1960- ja 1970-luvuilla politiikka imaisi hänet mukaansa niin kuin suuren osan sen ajan nuorista teatterilaisista. Taide-elämä politisoitui silloin dramaattisesti. Asetelma oli se, että jos et ole meidän riveissä, olet meitä vastaan.

– Toiselta saatettiin kysyä, olisitko valmis tappamaan minut, jos luokkasota syttyy. Eihän se enää ollut sivistynyttä. Ylilyöntejä tapahtui helposti. Olen minäkin myöhemmin pyytänyt joitakin sanomisiani anteeksi.

– Monilta lapsilta riistettiin silloin normaali lapsuus, kun heistä ruvettiin pienestä pitäen kasvattamaan tiedostavia kansalaisia. Vielä ei ole kuitenkaan tullut sitä sukupolvea, joka pystyisi käsittelemään taiteessa puolueettomasti tätä poliittisen ylikuumenemisen aikaa.

Sitä sukupolvea Marina Motaleff-Kelly odottaa, sillä jättihän tuo kausi monien elämään isot jäljet. Jotkut ovat myöhemmin kieltäneet kaiken, jotkut kääntäneet reippaasti takkinsa, jotkut katkeroituneet lopuksi ikäänsä. Jotkut ovat selviytyneet ilman kolhuja.

– Poliittisia liikkeitä voi verrata uskonnollisiin liikkeisiin. Oleellista on se, piiloutuuko yksilö aatteen taakse vai jatkaako hän kaiken keskellä omaa kasvuaan ihmisenä. Niin poliittisissa kuin uskonnollisissakin järjestöissä näkee valitettavasti ihmisiä, joiden oma kehitys on jäänyt selvästi kesken, kun he ovat hurmioituneet jostakin aatteesta. Jos sellaiselta ihmiseltä putoaa jostakin syystä poliittinen tai uskonnollinen pohja elämästä pois, hän on heikoilla.

– Minua alkoi poliittisina vuosina kiinnostaa erityisesti se, mitä ihmiselle tapahtuu, kun maailma ympärillä muuttuu. Onko jotain, mikä pysyy muuttumattomana? Se oli sen ajan hengellistä pohdintaani.

Kun Marina Motaleff-Kelly tapaa nykyisin tuttaviaan yltiöpoliittisilta nuoruusvuosiltaan, hän sanoo, että yksi piirre heitä yhdistää yhä: sosiaalinen omatunto. Se on säilynyt kaikilla, vaikka jokainen on lähtenyt kulkemaan omaa tietään.

Kristinuskolle nuo poliittiset vuodet kuitenkin merkitsivät käännekohtaa, jota Marina pitää valitettavana.

– Silloin alkoi kehitys, jonka myötä kristinuskon asemaa on pyritty vähättelemään ja heikentämään yhteiskunnassamme.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä