13.10.2016Teksti Päivi HäkkinenKuva Jussi Häkkinen

Lauluja elämän vakavasta leikistä

k-41-2016-04-Petri Vähäsarja 2
”Minä olen kirjoittanut sinua, minä olen rakentanut sinun ruumista ja mitä pienemmäksi puran sinua, huomaan, sinä olet, sinä olet aina mukana. Ja minä olen siellä mukana”, Petri Vähäsarja laulaa laulussaan Kuusi syliä.


Suomen Zorro -yhtyeen kippari Petri Vähäsarja ammentaa laulunsa rumankauniista maailmasta. Avaran mystisen luterilaisuuden sävyt ja luovuuden vapaus synnyttävät musiikkia, joka puhuttelee ateistiakin.

Muusikko Petri Vähäsarja, 33, istuu Helsingin rautatieaseman penkillä vastavalossa, jalassaan katupölyiset kengät ja päässään lierihattu.

– Olen yltiönostalginen. En kaipaa takaisin menneeseen, mutta menneiden muistaminen tuottaa välillä voimakkaita elämyksiä. Ajan kulun vääjäämättömyys tuo haikeuden tunteita, Vähäsarja sanoo ja riisuu kitaran kotelostaan.

Suomen Zorro -yhtyeen keulahahmon tekemissä kappaleissa lauletaan kuuden sylin syvyydestä ja järven päällä kävelystä, Saima Harmajan mielenmaisemaan juuttumisesta ja aika monesta Mariasta.

Karun kauniista melankoliasta ammentava indie folk -bändi perustettiin kahdeksan vuotta sitten. Mutta vasta nyt oli ensimmäisen pitkäsoiton aika. Muistan sinut Maria (Sound of Finland) julkaistiin kesäkuussa. Levy synnytti heti myönteistä hyrinää musiikkilehdissä. Soundi antoi neljä tähteä ja totesi arviossaan, että ”tältä onnellisuus voisi kuulostaa”.

– Positiivinen vastaanotto on tuntunut hyvältä, mutta se ei ole kaikki kaikessa. Musiikin tekeminen on vielä tärkeämpää. Se on aina ollut suuri unelmani.

Omaa uskonkäsitystään Vähäsarja kuvailee hyvin perusluterilaiseksi, tosin evankelisella painotuksella ja körttiläisillä vivahteilla. Kasteen ja ehtoollisen mysteerit ovat muusikolle isoja asioita.

– Avara mystinen luterilaisuus on minulle tärkeää. Keskiössä on Jeesuksen työ koko maailman vapauttamiseksi. Olen tosi allerginen lakihenkisyydelle. Siellä missä on Kristus, on vapaus. Vaikka kaikki menisi pieleen, päästään taivaaseen. Matalalla tiellä mennään.

Vähäsarja myöntää, että haluaa rikkoa gospel-musiikin epärehellisyyttä ja ulkokultaisuutta. Hän toivoisi, että olisi enemmän gospel-artisteja, jotka uskaltaisivat tuoda rosoja musiikkiinsa.

– Että tulisi kommunikoitua myös kristityn tosi-ihmisyys. Jo ihan itseni takia minun täytyy olla aika armokeskeinen. Ehkä ihminen ei edes kuulu tietää, miten hyvin tai huonosti on onnistunut.


Tältä kuulostaa Suomen Zorro:
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä