25.5.2015Teksti Heli KarhumäkiKuva Sirpa Päivinen

Superkaupunki syntyy sietämisestä

ariturunen

Historian rikkaimpien ja sivistyneimpien kaupunkien menestykseen on yksi syy ylitse muiden: erilaisuuden sietäminen. Tuhon tie alkaa, kun menestys nousee ahneitten populistien päähän ja ihmisiä aletaan luokitella, sanoo historiakirjailija, valtiotieteen lisensiaatti Ari Turunen.

Uutuuskirja sietämisen historiasta laskeutuu suomalaisten käsiin mitä osuvimpaan aikaan. Kylmä kesä on tuottanut hyytävää uutisvirtaa sietokyvyn puutteesta. Repivin sanoin on käsitelty moskeijahanketta, monikulttuurisuutta, rasisteja ja suvaitsevaistoa. Rattiraivoon yltynyt autoilija on vangittu pyöräilijän surmasta epäiltynä, ja uhrin muistoajo keskeytyi bussinkuljettajan ja pyöräilijöiden käsirysyyn.

Mistä syntyy kireä ja vihamielinen ilmapiiri? Mikä puolestaan luo kaupunkiin turvallisen, hyväntuulisen ja houkuttavan ilmapiirin, jossa myös bisnes kukoistaa?

Ari Turunen sukelsi historiaan ja kirjoitti teoksen Maailmanhistorian kukoistavimmat kaupungit eli miten erilaisuuden sietäminen synnyttää vaurautta ja sivistystä (Into Kustannus).

– Historioissa keskitytään usein kansojen sotiin, mutta minä halusin tutkia niiden rauhallisia suvantovaiheita. Halusin kirjalla myös hälventää luuloa, että menestyneimmät kaupunkikulttuurit olisivat olleet vain Euroopassa.

Turunen vyöryttää lukijalle yhdeksän kaupungin huikean kehityskaaren. Hyvän kierre voi saada alkunsa sattumalta esimerkiksi sijainnista kauppareittien risteyskohdassa tai sen voi käynnistää johtajien tietoinen vapaamielisyyden strategia.

– Kun eri etniset ja uskonnolliset ryhmät kohtaavat rauhanomaisesti, voidaan tehdä kauppaa. Hyvä bisnes tuo rahaa, ja sillä voi luoda kauneutta ja turvallisuutta. Turvallinen ilmapiiri vetää ihmisiä kuin magneetti, ja minne ihmiset menevät, siellä ajatukset kohtaavat ja syntyy luova ilmapiiri. Trendikkäästä keskuksesta tulee ajatushautomo, jossa tehdään keksintöjä, luodaan taidetta ja tiedettä. Syntyy mahtikaupunki.

Lue lisää hyvästä ja huonosta kierteestä Sanasta 35/2015


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä