17.8.2015Teksti Heli KarhumäkiKuva Andreas Janett

Syväsukellus luterilaisuuteen

romanschantz

Toimittaja Roman Schatzin, 55, kasvot ja ääni ovat tutut suomalaisille jo yli 20 vuoden ajalta. Rakkaus suomalaiseen naiseen toi hänet maahamme 1986, ja nopeasti kielen oppinut sanataituri raivasi tiensä muutamassa vuodessa suosituksi radio- ja tv-toimittajaksi. Schatz on kommentoinut suomalaista kulttuuria ja mielenlaatua myös kirjailijana ja kolumnistina.

Schatzin monissa tuotannoissa näkyy kiinnostus kristilliseen uskoon ja muihin katsomuksiin. Pohjaa pohdiskeluun löytyy Schatzin lapsuudesta, joka antoi tymäkät kristilliset eväät.Schatz kasvoi Baden-Württenbergin maakunnassa, joka on vuoristoinen alue Etelä-Saksassa Sveitsin rajalla. Seutu on umpikatolista, mutta arkielämässä asioitiin myös Sveitsin puolella, jossa vaikutti reformoitu kirkko ja Ulrich Zwinglin uskonpuhdistuksen perintö.

– Kasvoin lapsena joka solullani sisään katoliseen jumalanpalveluselämään. Isäni oli musiikin opettaja ja urkuri, ja hän lauloi joka sunnuntai kahdessa tai kolmessa kirkossa ja johti landepaukkujen kirkkokuoroja, Schatz kertoo.

Kasvuvuosiin mahtuu kapinaa ja kritiikkiä, mutta myös syväsukellus luterilaisuuteen 15-vuotiaana.

– Hurahdin uskoon ja aloin etsiä Jumalaa. Ajauduin pikkuserkkuni kautta luterilaiseen nuorisokerhoon, jonka vetäjänä toimi entinen Ruhrin alueen teollisuushitsari, tatuoitu jätkä, joka puhui katukieltä. Hän oli tullut uskoon ja opiskellut aikuisena papiksi.

– Se tyyppi kolahti minuun ja moneen muuhun nuoreen. Hän oli käytännöllinen ja miehekäs pappi, aivan erilainen kuin hintahtavat katoliset papit, jotka paapoivat nuoria ja puhuivat pehmeitä.

Luterilaisessa joukossa Schatz teki hätkähdyttävän löydön. Lue Sanasta 38/2015 millaisen.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä