13.11.2014Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Teatteri ja saarna havahduttavat sumusta

K-46-2014-04-Laura Malmivaara@Jani Laukkanen
– Olen ylpeä siitä, että olen kotoisin Kainuusta. Se on voimavara, johon suhtaudun nostalgisesti. Toisaalta minuun jäi Kainuusta jonkinlainen pohjaton alakulo. Tykkään olla yksin, enkä kaipaa isoja porukoita – paitsi teatterissa, josta lähden esityksen jälkeen kotiin. Nautin hiljaisuudesta ja omasta tilasta.


– Minussa virtaa se sama veri kuin esi-isissäni, jotka olivat pappeja ja piispoja. He eivät olleet väkeviä vain Sanassa vaan myös ilmaisussaan. Esiintyjänä haluan ymmärtää historiallista taustaani, sanoo näyttelijä Laura Malmivaara.

– En näe entisaikojen körttiläisiä synkkänä ja harmaana massana, maan matosina, jotka pistivät mustan puvun päälle ja huivin päähän ja kieltäytyvät olemasta olemassa. Päinvastoin.

– Kun luen esi-isieni puheita, huomaan heidän olleen väkeviä ja intohimoisia miehiä, jotka taistelivat koko elämänsä, Laura Malmivaara pohtii.

Kom-teatterissa näyttelijän edessä on normiviikolla 300 ihmistä, neljä kertaa viikossa. He odottavat, mitä taiteilijoilla on tarjottavana.

– Teatterin yleisö haluaa havahtua – saarnojen kuulijoiden tavoin – siitä sumusta, missä me elämme usein arjessa, Malmivaara vertaa.

Hän tunnistaa itsessään samanlaisen halun ilmaista itseään kuin saarnaajasukulaisillaan.

– Minulla ei ole substanssia puhua sen enempää kuin kenelläkään muullakaan, eikä näyttelijän työ anna tähän mitään lisää, mutta minullakin on sanomisen tarvetta. En pelkää avata suutani.

Kristinuskossa kaikki tärkein palautuu lopulta lähimmäisenrakkauteen: kaikkia ihmisiä pitää kohdella yhtä arvokkaina, näyttelijä ajattelee. Vanhemmat opettivat tämän ajatuksen hänelle pienestä pitäen.

– Äitini suhtautui pultsareihin samalla tavalla kuin isän sukulaisiin. Ketään ei saa torjua eikä kohdella väheksyvästi tai ennakkoluuloisesti.

– Kristinuskon pohjalta voi ajatella, että meissä elää syntisyys ja itsekkyys, mutta haluan säilyttää myös kristinuskoon kuuluvan lapsenkaltaisen luottamuksen ihmisiin. Jeesus sanoi, että lastenkaltaisten on taivasten valtakunta. Se tarkoittaa mielestäni luottavaista ja avointa suhdetta elämään.

Lue Laura Malmivaaran haastattelu kokonaisuudessaan Sanasta 46/2014!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä