5.7.2018Sanat Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Terveydestä voi tulla kotijumala

John vikström 01

Emeritusarkkipiispa John Vikström on ollut hyvin tyytyväinen eläkepäiviinsä.

– Liikun paljon ja yritän hoitaa kuntoani. Minulla on nyt terveen miehen identiteetti. Eturauhassyövästäkin olen saanut puhtaat paperit.

Turun yliopistot, tuomiokirkko ja keskussairaala. Nämä kolme John Vikströmin elämän kannalta keskeistä paikkaa ovat pienen kävelymatkan päässä emeritusarkkipiispan ja hänen vaimonsa kodista Aurajoen rannassa.

Uusiutuneesta eturauhassyövästä tervehtynyt mies näyttää olevan 86-vuotiaaksi erittäin vahvassa vireessä. Jäntevä veteraaniurheilija on pysynyt sekä fyysisesti että henkisesti hyvässä kuosissa.

Mikä on kunnon salaisuus?

– Hiihdän, sauvakävelen, pyöräilen ja ulkoilen. Elämäntapani ovat terveelliset. Tietty huolettomuuskin auttaa. Kunnossa olevat ihmissuhteet antavat voimia. Taivaan Isä piti minusta piispavuosina huolta antamalla myös hyviä työtovereita.

– Minulla on suorituskykyä alentava sepelvaltimotauti, mutta sen kanssa voi elää. En voi liikkua niin kovaa kuin haluaisin. Ehkä minun on kuitenkin jo hyvä vähän rauhoittua, Vikström vastaa ja hymyilee hiljaiseen, valoisaan tapaansa.

Arkkipiispa kokee saaneensa hyvän elämän. Vaan ei häntäkään ole säästetty vastoinkäymisiltä.

– Vaimoni menettäminen syöpään vuonna 1994 oli hurjan raskasta. Sen jälkeen minulla oli monta yksinäisyyden vuotta, mutta 2001 avioiduin uudestaan.

– Suhteemme on hyvällä mallilla. Onnekseni nykyinen vaimonikin pitää luonnosta ja kuntoilusta, ja meillä on yhteinen elämänkatsomus, Vikström kertoo.

Lutherin määritelmän mukaan meillä on koko joukko kotijumalia, joista olemme riippuvaisia.

Terveydestä voi tulla tällainen jumala, joka vaatii ja vaatii. Jumala, joka sitoo ilman että kykenisi vapauttamaan meitä. Jumala, joka ei tunne armoa.

– Minulle terveyden määritelmään mahtuu myös ihmiselämän rikkinäisyys ja vajavaisuus, johon kuolemakin kuuluu. Terveys on sitä, että suhtaudun järkevällä ja asianmukaisella tavalla elämän ja kuoleman tosiasioihin.

– Ihmisellä voi olla myös terve sielu sairaassa ruumiissa, Vikström sanoo.

Hän painottaa, että terveyteen sisältyvät myös henkinen, hengellinen ja sosiaalinen ulottuvuus.Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä