22.6.2017Teksti: Heli KarhumäkiKuva: Jani Laukkanen

Lähdevesi pulputtaa kylään elämää

Yrittäjät Kun Virpi ja Hannu Ali-Haapala katsovat kotinsa lasiverannalta yöttömän yön peltomaisemaa, he voivat muistella kahta aivan erilaista juhannusta: toisena tehtiin ihana perheretki, toisena tuskailtiin synkkänä perheyrityksen vastuksia. Niiden väliin mahtuu tarina siitä, miten syrjäkylään nousi riskinotolla ja rukouksella sata henkeä työllistävä yritys.

k-25-2017-16-Yrittäjäpariskunta, tytär ja lapsenlapsi
Virpi ja Hannu Ali-Haapalan tyttärenpoika Iisak on puolentoista kuukauden ikäinen. Keskellä pojan äiti Suvi Niemelä.

Keski-Pohjanmaan Toholammilla, syrjäisen Syrin kylän laidalla on koivujen katveessa aidattu alue. Puiden juurella on lukitun kannen alla paikkakunnan aarre, Multilan luonnonlähde. Aikoinaan lähde oli avoin, ja veden noutajat näkivät, miten maan uumenista nouseva kristallinkirkas vesi pulppusi puhtaan pohjahiekan alta.

Keväällä 2017 Brysselissä kokoontuivat Euroopan johtavien kulinarismi- ja viinintuntijajärjestöjen edustajat tuomaroimaan ruokien ja juomien laatua. Lähdevedet välkkyivät laseissa, kun huippukokit ja sommelieerit tekivät sokkoina makutestejä.

Tuomaristo oli yksimielinen. Se antoi täydet kolme tähteä ja maailman parhaan lähdeveden Superior Taste Award 2017 -laatutunnustuksen vedelle, joka oli lähetetty kilpailuun suomalaisesta perheyrityksestä.

Tunnustus tiesi Virpi ja Hannu Ali-Haapalalle iloista matkaa Belgiaan juuri juhannuksen alla.

Palkinto on kiitosrukouksen aihe. 

– Tämä vesi ei ole meidän kättemme tulos, vaan luonnontuote suoraan Luojan kädestä. Se on lahja, joka annettu tälle kylälle ja paikkakunnalle, Virpi sanoo.

Riskinotto hirvitti

Perheyrityksen tie menestykseen ei ole ollut helppo.

Elettiin vuotta 1991, kun Hannu asteli moottorisahan kanssa kodin pihamaalle ja kysyi vaimoltaan: ”Rupeanko minä tekemään sitä hallia vai en?”

Virpi katseli rohkeaa ja kekseliästä miestään, viiden lapsen isää. Navetassa oli vain 11 lehmää, sillä valtio rajoitti maidontuotantoa tiukoilla tilakohtaisilla kiintiöillä. Hannu oli kokeillut sivuelinkeinona jo kaivinkone- ja metsäkoneurakointia, mutta kaipasi jotakin luovempaa.

Hannun Lontoossa asuva sisar oli aina Suomessa kyläillessään ihmetellyt pohjalaisen hanaveden raikasta makua. Näin hyvää ei saanut Lontoossa edes pullossa. Miksette alkaisi myydä Multilan lähteen vettä, hän ehdotti.

Lue koko juttu Sanasta 25-26Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä