3.8.2017Teksti Janne VillaKuva Emmi Kähkönen

Tommy Hellsten ja Tommi Kalenius kiertueelle:

Yhteinen sävel syntyy herkästä läsnäolostaTOmmu&Tommi2– Kiertueen onnistumisessa ratkaisevaa on vuorovaikutus sekä meidän esiintyjien että yleisön välillä. Tarvitsemme herkkyyttä lukea tilanteita. Toivomme, että kirkkoon tulee pysähtymään puheen ja laulun äärelle myös ihmisiä, jotka eivät käy kirkossa aktiivisesti, Tommy ja Tommi sanovat.


Tommy Hellsten ja Tommi Kalenius tekevät yhteisen Kasvotusten-kiertueen kirkoissa. Hellstenin vaimon äkkikuolema oli kaataa hankkeen, mutta mies löysi surun keskeltä uutta voimaa uskosta.

– En voisi lähteä tälle kiertueelle, jos ajattelisin että kuolema voittaa rakkauden. Se olisi silloin pelkkää pelleilyä ja itsepetosta, liian suuri vale, Tommy Hellsten kommentoi.

Miten terapeutti Tommy Hellsten, 65, ja muusikko Tommi Kalenius, 36, onnistuvat yhdistämään voimansa samalla esiintymislavalla?

– Tommissa on nöyryyttä, hiljaisuutta ja läsnäolon kykyä. Siksi meidän on hyvä kohdata lavalla toinen toisemme, Hellsten vastaa.

Kaleniuksen mielestä miesten luonteissa on samankaltaisuutta.

– Ensituntumalta saatamme tarkastella tilanteita vähän sivummalta. Kummankin ominaispiirre on pohdiskelevuus, josta tekeminen syntyy. Emme syöksy suin päin tekemään vaan haemme oikeaa fiilistä.

– Ihailen Tommyn rohkeutta jakaa omaa elämäänsä ilman revittelyn makua tai sensaatiohakuisuutta, Kalenius toteaa.

Lauluntekijä pohtii teksteissään elämää pintaa syvemmältä.

– Olen käyttänyt lauluissani – Tommyn kirjojen tapaan – materiaalina hyviä ja huonoja kokemuksiani, myös kipukohtiani. Oman ajatusmaailman ja tunne-elämän sanoittaminen tulee usein yleisöstä kaikuna takaisin, jolloin intiimi kokemus muuttuu yleiseksi.

Asioiden alleviivaaminen estää oivallukset

Kansan Raamattuseuran varatoiminnanjohtaja Kalle Virta antoi kiertueelle alkusykäyksen. Hän keksi yhdistää kahden eri sukupolven herkät ihmisyyden ja Jumalan etsijät sekä hengellisyyden syväluotaajat.

Herrat innostuivat ideasta huomattuaan puhuvansa samaa kieltä.

Tilaisuudet eivät ole perinteisiä luento- tai puhetapahtumia eivätkä konsertteja.

– Yritämme löytää Tommyn kanssa yhteisen sävelen omista maailmoistamme käsin. Meillä on teemarunko mutta myös improvisoimme paljon. Hyvää vuorovaikutusta ja dialogia ei voi käsikirjoittaa loppuun asti.

– Läsnäolo on illoissamme avainsana. Meidän pitää elää hetkessä ja kuunnella tarkasti, mistä milloinkin puhutaan ja lauletaan, Kalenius kertoo.

Suoraviivaisella gospelilla uransa aloittanut muusikko vierastaa nykyään ”saarnaamismentaliteettia” ja elämäntaitopuhetta, jossa asiat väännetään rautalangasta, yleisön yläpuolelle asettuen.

– Nuorena läväytin tiskiin valmiiksi pureskeltujen vastausten suoratoistoa. Suhtauduin asioihin mustavalkoiseen ”joko tai” -tyyliin. Olen kuitenkin kiitollinen tuosta vaiheesta, jonka jätin taakseni.

Asioita voi ja pitää ilmaista monella tavalla, tulkinnanvaraisestikin, vaikka sisällöt olisivat samoja, niin kirkoissa kuin maallisillakin foorumeilla esiintyvä Kalenius kokee.

– Liika alleviivaaminen ei tee yleensä hyvää hengellisyydenkään yhteydessä. Kaikkea ei tarvitse sanoittaa oppikirjojen ja dogmien mukaan, mikä jättää kuulijalle oivaltamisen mahdollisuuden.

Taide avaa tunnekanavat

Kummallakin miehellä on Kaleniuksen mukaan tarve sanoittaa kristinuskoa kirkon sisäpiiripuheesta poikkeavalla tavalla.

– Pyrimme puhumaan uskosta kansantajuisesti ja helposti lähestyttävästi, kielellä, joka ei ole kirkon yksityisomaisuutta. Itse tulen olemaan sellaisessa roolissa, että voin kysyä tarvittaessa tyhmiäkin kysymyksiä.

Muusikko hahmottaa hengellisyyttä liikkeen kautta.

– Hengellisyys on jatkuvassa muutosprosessissa kuten kaikki kasvu. Se ei ole mikään kiveen hakattu tila, vaan usko saa erilaisia sävyjä eri elämänvaiheissa.

– Vastoinkäymisten kuten avioeroni kohdalla hengellisyys on tullut entistä merkityksellisemmäksi. Usko on kantanut. En tiedä, voisinko edes puhua mistään uskosta ilman elämäni kipukohtia, Kalenius pohtii.

Kirkon tapahtumissa Tommia on monesti hieman hiertänyt se, että puheiden väliin sijoitetaan ”kiintiömusiikkia”.

– Kirkossa ei aina oteta huomioon, miten lauluissa voidaan heijastaa ihan samoja sisältöjä, joista puhuja yrittää kertoa. Laulu tulee ikään kuin hengähdystaukona ja puhe on se juttu.

– Haluan tuoda laulelmataiteen tukemaan iltojen sisällöllistä viestiä. Taiteen kautta voin avata kuulijan tunnekanavia ja tarjota uusia näkökulmia isoihin teemoihin.

Vain taivas esti täyden romahduksen

Jo kuukausia aiemmin sovittu kiertue vaarantui, kun Tommyn vaimo Carita Hellsten kuoli kaksi kuukautta sitten yllättäen verenmyrkytykseen.

Surun shokkivaiheessa Tommyn ”raastava kipu oli mieletön”.

– Caritan kuolema olisi voinut viedä elämästäni kaiken pohjan pois. Menetys oli minulle niin syvä järkytys ja romahdus, että se olisi saattanut tehdä mahdottomaksi elämäni ja työni jatkamisen, ellei taivaan ulottuvuutta olisi, teologi-terapeutti tunnustaa.

Hellsten ajatteli aluksi, että maailmankaikkeudessa oli tapahtunut virhe. Muutaman päivää kuoleman jälkeen hän koki kuitenkin ihmeellisesti, ettei yhteys Jumalaan – ja Caritaan – ollutkaan katkennut vaan vahvistunut.

– Ymmärsin, että rakkaus pysyy maailman suurimpana voimana ja tosiasiana. Tämä muutti suruni luonteen lohdullisemmaksi. Siitä hävisi hulluuden partaalle vienyt raastavuus. Kipu ei poistunut, mutta se oli valon läpäisemä.

– Koin voivani valita, tulkitsenko Caritan olevan enää pelkkä hiekkakasa vai onko minulla yhä yhteys häneen ja taivaaseen.

Ennen lomalle lähtöä Hellsten kykeni hoitamaan sovitut terapia-asiakkaat ja Kasvotusten-kiertue tuntui taas mahdolliselta.

Valtava oppimisen paikka

Purjehdusreissullaan Hangon satamaan heinäkuun lopussa pysähtynyt Hellsten katsoo ympärillään olevia luksusjahteja. Hän tietää, että monissa niissä istuu ihmisiä, jotka ovat sisältä tyhjiä.

– He etsivät taivasta näistä lasikuitukolosseista. Ihmisen etsintä kohdistuu väärään suuntaan, jos me suljemme taivaan pois ja joudumme rakentamaan taivaan korvikkeita kuka mistäkin: työstä ja statuksesta, päihteistä tai omasta ulkomuodosta.

– Kiertueellamme yritän avata oman elämäntarinani kautta hengellisyyttä ja mahdollisuutta kokea taivas maan päällä.

Kasvotusten-kiertue ei pyöri Hellstenin surun ympärillä.

– Caritan kuolemaa ei hehkuteta, mutta asiaa ei myöskään peitellä tai vältellä.

– Tämä on ollut minulle valtava oppimisen paikka. Olen siirtynyt elämän korkeakouluun oltuani peruskoulussa.

Vältä egovirityksiä ja uskonnollista mutavelliä

Hellsten varoo kiertueella joutumasta ”uskonnollisuuden mutavelliin”.

– Kun ihmisen ego kaappaa hengellisyyden, uskosta tulee uskonnollisuutta, hyvyydestä omahyväisyyttä ja pyhyydestä tekopyhyyttä. Egon tulee murtua, jotta ihminen uskaltaa olla läsnäolon tilassa.

– Aito kohtaaminen ei voisi tapahtua, jos jommallakummalla meistä olisi kovia egovirityksiä, jolloin toinen pitäisi päihittää tai toisen täytyisi nostaa vain itseään esiin.

Esiintyjät ovat lavalla haavoittuvina, intuitiivisina ja kanavansa ylöspäin avanneina.

– Hengellisyyteen tullaan alakautta, kohtaamalla omat varjot ja raadollisuus. Sieltä nousee käsitys omasta heikkoudesta ja armon tarpeesta. Itsessään olevan todellisuuden kohdannut ihminen ei pakene varjoaan uskonnollisuuteen, josta syntyy vain todellisuutta vääristelevä lahko.

Kirkossa tarvittaisiin Hellstenin mukaan keinoja kohdata yhdessä, turvallisesti ja hyväksyvässä ilmapiirissä koko ihmisyys heikkouksineen ja keskeneräisyyksineen.

Kasvotusten-kiertueen kirkkoillat ovat yritys tällaisen kohtaamisen foorumin luomiseen.

– Yhteyttä ei synny, jos istumme kirkossa selin toisiimme. Tarvitsemme inhimillistä vuorovaikutusta hengellisessä atmosfäärissä – rakastavaa, anteeksiantavaa ja totuudellista ilmapiiriä.

Rakkaus on ihmisen syvin tarve eikä sen käsittelyä voi sivuuttaa, terapeutti näkee.

– Inhimillinen kasvu ei ole matka kohti suvereeniutta ja vahvuutta vaan yhä syvemmälle menemistä kohti omaa haavoittuvuutta, jonka kautta rakkauden tarve löytyy.

Rakkaus voittaa sittenkin kuoleman

Tommy Hellsten tapasi taannoin ystävän, jonka puoliso oli kuollut. Ystävä oli niin katkera ja vihainen, ettei hän kyennyt menemään edes hautausmaalle.

– Voi olla, että minullekin kävisi noin, jos käsittäisin vaimoni olevan enää pelkkä hiekkakasa. Se olisi lamaannuttava johtopäätös, joka paiskaisi minut rakkaudettomaan, pahantahtoiseen ja kaoottiseen maailmankaikkeuteen, jossa ei olisi mitään mieltä.

– Sellaisessa maailmassa kannattaisi vain ottaa kaikki nautinto irti hetkestä tai toivoa kuolevansa nopeasti, jotta täältä pääsee pois.

Viime vuosina Hellstenin hengellinen elämä on hänen onnekseen vahvistunut ja syventynyt merkittävästi. Juuri tässä kriisitilanteessa usko tuli todelliseen tarpeeseen.

– Kristus sanoi, että ”joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin”. Jos ihminen on auki näille asioille, hän huomaa ja kokee, että rakkaus on kuolemaa suurempi.

– Ihmisen tulee elää niin, että taivas ja jo edesmenneet pyhät ovat hänelle läsnä. Kristus tuli tänne, jotta jumalayhteys aukeaisi ja me saisimme elää rukouksen hengessä. Rukoilkaa lakkaamatta ja olkaa lakkaamatta tietoisia taivaan läsnäolosta.

Caritan kuolema on vienyt Tommyn entistä lähemmäs Kristusta.

– Kristus ei tule sisään ovesta vaan murtumasta. Olen kokenut vahvasti, että rakkaus voittaa kuoleman.

Kasvotusten-kiertueella kohdataan myös kristinuskon ydinkysymysten ja -kokemusten äärellä.


Kasvotusten kiertue

Hellstenin ja Kaleniuksen mukana kiertueella esiintyvät muusikot Ninni Poijärvi, Mika Kuokkanen, Pasi Ryökkynen ja Antti Suonio.

29.8. Turku, Mikaelinkirkko

30.8. Tampere, Aleksanterin kirkko

5.9. Seinäjoki, Lakeuden risti

6.9. Porvoo, Tuomiokirkko

12.9. Helsinki, Kallion kirkko

13.9. Jyväskylä, Taulumäen kirkko

Illat alkavat klo 19.

Liput: 25 € ennakko, 30 € ovelta. www.lippu.fi/kasvotusten

 

 


 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä